Vot electronic la AGA unor SIF-uri

SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia au implementat pe website-urile proprii (http://www.banat-crisana.com si http://www.sifolt.ro) mecanisme simple de vot electronic pentru AGA-urile (AGEA - Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor si AGOA Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor) care vor avea loc in 23/24 aprilie. Este bine stiut ca SIF-urile au foarte multi actionari mici, din aceasta cauza fiind foarte greu sa se intruneasca la AGA (la cele extraordinare) cvorumul suficient pentru a lua anumite decizii, cum ar fi majorarea capitalului social. SIF-urile trimit tuturor actionarilor buletine de vot prin posta, insa acum cele doua ofera si optiunea de a trimite votul electronic prin intermediul website-ului.

SIF Banat-Crisana a facut in acest an o serie de propuneri care nu pot fi validate decat daca exista cvorum de minim 75% la prima convocare sau 50% la cea de-a doua, lucru foarte greu de realizat pentru SIF-uri. Aceste propuneri vizeaza marirea pragului de detinere de la 1 la 2% (in momentul in care legislatia o va permite), modificarea cerintelor de cvorum si de majoritate pentru adoptarea hotararilor la Adunarile Generale Extraordinare in conformitate cu prevederile legale (adica minim 25% la prima convocare si 20% la cea de-a doua) dar si majorarea capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite in raport de 1:1, lucru realizat anul trecut de SIF Transilvania (care a putut realiza acest lucru intrucat in statut nu era prevazut un cvorum minim, ci doar cel legal de 20-25%). In cazul in care majorarea capitalului social nu poate fi aprobata din lipsa de cvorum, SIF Banat-Crisana propune un dividend brut pentru 2007 de 0,07 lei/actiune.

SIF Oltenia nu are planuri de majorari de capital pentru AGA-ul din acest an si propune distribuirea de dividende, propunand un dividend brut de 0,078 lei/actiune.

Un alt SIF care propune majorarea capitalului social prin distribuirea de actiuni gratuite este SIF Moldova. O alta propunere asemanatoare cu a SIF Banat-Crisana este ridicarea pragului de detinere de la 1 la 2% sau chiar mai mult. Insa pentru a putea fi luate astfel de hotarari cum sunt cele propuse de SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, acestea vor trebui mai intai sa reuseasca sa stranga un cvorum de minim 50% (la a doua convocare), ceea ce nu va fi deloc usor. De aceea, daca sunteti actionar, recomandarea mea este sa va mobilizati si sa votati (mai ales ca votul electronic va “rapeste” doar un minut).

April 22nd, 2008 12:05 pm

o initiativa demna de aplauze care ar trebui urmata.
o zi minunata iti doresc

*Nume
*Email
Website
Comentariu