Transgaz a scos din portofele peste 1,1 miliarde de euro

Dupa cum toata lumea se astepta, oferta Transgaz a fost suprasubscrisa semnificativ, pentru actiunile in valoare de aproximativ 65 de milioane de euro piata mobilizand peste 1,1 miliarde de euro (suma nu este finala intrucat desi perioada de subscriere s-a incheiat inca mai sunt ordine neprocesate). Cei mai multi bani au venit de la investitorii mari (cei care investesc minim 500.000 de lei), care au avut posibilitatea de a subscrie 60% din totalul actiunilor, insa cererea lor a fost de cel putin 24 de ori mai mare decat oferta. Desi nu la fel de spectaculoase, nici sumele mobilizate de investitorii mici (cei cu investitii intre 2.000 si 500.000 lei) nu au fost de neglijat. Acestia au suprasubscris oferta de 6,7 ori, insa cifra este provizorie intrucat doar aproximativ 8.000 din cele 10.000 de ordine au fost procesate pana acum. Pe ansamblu, cu investitori mici si mari luati impreuna cifrele sunt impresionante: oferta a fost suprasubscrisa de 17 ori iar numarul de investitori se apropie de 11.000 in conditiile in care perceptia generala este ca exista doar 10.000 de conturi active pe BVB. Dintre investitorii mari care au subscris actiuni, cei mai mari par a fi SIF-urile, care au subscris impreuna spre 100 de milioane de euro (se pare ca investitorii institutionali au putut subscrie pe baza unor scrisori de garantie, nefiind neaparat nevoiti sa vireze sumele de bani).

Listarea la BVB a companiei este asteptata in luna februarie 2008, data pana la care persoanele care au subscris vor putea tranzactiona in premiera drepturi de alocare (care teoretic pot fi considerate echivalente cu actiunile insa care comporta anumite riscuri, de exemplu riscul ca actiunile sa nu fie listate niciodata - un risc foarte mic, insa teoretic posibil). Banii platiti in plus pentru actiuni vor fi returnati in zece zile de la data inregistrarii datelor finale (probabil inregistrarea se va face marti, 11 decembrie), iar inceperea tranzactionarii drepturilor de alocare este estimata pentru data de 19 decembrie 2007. Cei care vor cumpara drepturi de alocare vor primi in momentul listarii actiuni Transgaz, iar cei care le vand renunta practic la actiunile care ar urma sa le fie alocate. Voi reveni marti cu completari la articol cu cifrele finale ale subscrierilor.

ULTIMELE NOUTATI: Dupa cum am promis revin cu cifrele finale ale subscrierilor la Transgaz: valoarea totala a subscrierilor a fost de 1,8 miliarde euro, investitorii mari au suprasubscris oferta de 39 de ori iar cei mici de 11,4 ori, astfel ca vor primi aproximativ 88 de actiuni la fiecare 1000 de actiuni subscrise. Pe ansamblu oferta a fost suprasubscrisa de 28 de ori, doar primii 8 cei mai mari investitori (din cei aproximativ 12.000) avand o cerere care acopera toate actiunile oferite. Este fara indoiala cea mai mare subscriere, fapt care ar trebui sa incurajeze mult mai multe companii sa apeleze la aceasta metoda de atragere a capitalului.

*Nume
*Email
Website
Comentariu