Strainii emit obligatiuni in lei

Am ajuns sa vedem si acest lucru: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (cunoscuta ca BIRD sau Banca Mondiala) va emite obligatiuni in lei!

Daca Ministerul de Finante nu a mai emis titluri de stat de ceva vreme, iata ca BIRD vine cu o oferta pentru piata locala. Dobanda oferita este de 6,5%, fiind fixa pe toata durata de 36 de luni, iar valoarea totala a emisiunii este de 525 milioane RON. Valoarea unei obligatiuni va fi de 1.000 RON, iar comisionul de subscriere de 0,3%. Plata dobanzii se va face semestrial.

Intermediarii acestei oferte vor fi ABN Amro Bank si SSIF Intercapital Invest SA. Obligatiunile vor fi listate la BVB, fiind deja obtinuta aprobarea de principiu pentru aceasta listare.

La ora actuala, o dobanda de 6,5% nu pare foarte interesanta pentru piata romaneasca, insa trebuie tinut cont ca se ofera o dobanda fixa pe o perioada de 3 ani si ca ratingul emitentului este AAA, acordat de Standard & Poor’s, adica cel mai bun rating posibil (in conditiile in care Romania ca tara are un rating de BBB minus). Daca tintele de inflatie ale BNR si ale guvernului vor fi atinse (cu marja de eroare calculata de 1%) este foarte probabil ca dobanzile bancare sa scada cu 2-3% in urmatorii 3 ani (in functie si de politica BNR pentru dobanda de interventie). La ora actuala bancile ofera dobanzi la termen de 12 luni in general intre 6 si 7%, insa exista ocazional si dobanzi de 8%. Este de asteptat ca peste 3 ani dobanda bancara medie sa ajunga in jur de 4-5%. Daca doriti sa economisiti si sa nu va ganditi la modul in care va evolua piata bancara in urmatorii 3 ani oferta BIRD ar putea fi o optiune interesanta (si in ideea ca puteti beneficia de bani oricand vanzand obligatiunile pe Bursa ceea ce nu puteti face daca aveti un depozit la termen).

*Nume
*Email
Website
Comentariu