Start la pensiile private obligatorii

In urmatoarele patru luni, angajatii de pana in 35 de ani vor trebui sa opteze pentru un fond de pensii din cele 17 autorizate pana acum. In cazul in care nu o vor face, ei vor fi distribuiti aleatoriu unui anumit fond.

Ce trebuie inteles este ca nu va exista nici o cheltuiala suplimentara pentru angajati, intrucat banii care vor merge la aceste fonduri de pensii sunt o parte a banilor care erau folositi de stat pentru pensiile de stat de pana acum, adica din retinerile salariale existente. In urmatorii ani, un procent tot mai mare din banii de pensii vor merge catre fonduri private de pensii si tot mai putini catre pensiile de stat. Pe multi ii sperie acest lucru, gandindu-se ca o firma privata poate da faliment oricand si ca vor ramane fara pensie. Insa reglementarile stricte si modul in care sunt supravegheate aceste companii ar trebui sa ne linisteasca. Iar intre companiile implicate sunt multe companii foarte mari, care se ocupa cu succes in occident de pensii private de zeci de ani (unele chiar de peste o suta de ani). Iar chiar daca vreo una ar da faliment, contribuitorii la acel fond de pensie vor fi mutati la un alt fond fara sa piarda nimic. Personal am mai multa incredere in unele dintre aceste companii decat in statul roman, mai ales daca stau sa ma gandesc cate miliarde s-au furat din Bancorex, Petrom, CFR, etc fara ca nimeni sa fie prins (sau prea putini si prea mici). Sa nu mai zic ca unele companii sunt asa de mari (la nivel international) incat au active comparabile cu PIB-ul Romaniei pe un an.

Oricum, intrucat in continuare cea mai mare parte a banilor merge catre statul roman si deja au cotizat cativa ani pana acum, angajatii sub 35 de ani vor beneficia in continuare si de o pensie de stat, insa mai mica intrucat si contributia va scadea semnificativ in urmatorii ani. Avantajul real insa consta in modul in care functioneaza cele doua tipuri de pensii. Contributia pe care o dam pentru pensia de stat nu este investita, ci este folosita ca fond de pensii pentru pensionarii actuali. In schimb, contributia la fondurile private de pensii sunt investite cel putin cateva zeci de ani, urmand ca abia atunci banii sa fie returnati sub forma de pensie, evident cu dobanda aferenta (din care companie care administreaza fondul de pensii isi va retine comisioanele). Chiar daca performanta fondurilor va fi de 2-3% peste rata inflatiei, in cateva zeci de ani de contributie pensiile private reale (actualizate cu inflatia) pe care le vom primi inapoi vor fi de multe ori duble cat cele pe care le-am fi luat de la stat, daca nu chiar mai mari. Evident ca asta va depinde foarte mult de evolutiile financiare viitoare si de modul in care fondurile vor sti sa-si investeasca banii, insa in general modul de investire a banilor este foarte bine controlat astfel incat riscurile sa fie cat mai mici - de exemplu companiile nu pot investi decat o foarte mica parte din bani pe bursa, preferandu-se depozitele bancare, titlurile de stat si obligatiunile. In aceste conditii este clar ca nu vor putea exista randamente spectaculoase, insa dupa cum ziceam, chiar si un 2-3% peste inflatie, adunat in 30 de ani, inseamna aproximativ o dublare a sumei initiale.

Asta nu inseamna ca cei care au acum pana in 35 de ani vor avea pensii duble fata de cat ar fi avut de la stat. Momentan doar o mica parte din banii de pensii vor merge catre fondurile private, urmand ca incet incet acest procent sa fie crescut. Daca insa intr-un final de exemplu 70% din contributia pe toata viata a unui angajat a mers catre stat si 30% catre un fond privat, dublarea valorii contributiei catre fondul privat va insemna o pensie cu 30% mai mare decat ar fi fost o pensie doar de la stat ceea ce nu e de neglijat. Cel mai probabil abia copiii nostri vor ajunge sa aiba un sistem mai bun de pensii si vor avea pensii private mai mari.

Va sfatuiesc sa studiati bine lista celor 17 companii inainte, sa va interesati despre istoricul, experienta si marimea companiei si sa alegeti in cunostinta de cauza, intrucat este vorba de o contributie pe care o veti plati pentru urmatorii cativa zeci de ani, in total fiind vorba de sume importante. Oricum, in caz ca va veti razgandi pe parcurs veti avea optiunea sa va mutati la o alta companie, insa in primii ani veti fi penalizati cu un procent din suma daca va veti muta. Din lista companiilor foarte mari care administreaza fonduri de pensii in Romania se numara ING, Allianz, AIG, Generali, Aviva, Aegon, toate facand parte dintre primele cele mai mari companii de asigurari la nivel mondial, insa si restul companiilor sunt nume mari din domeniu financiar, inclusiv mai multe banci bine cunoscute cum ar fi BCR, BRD, Banca Transilvania (care si-a unit fortele cu Aegon), Bancpost, OTP Bank, MKB Romexterra, companii de asigurari cu vechime pe piata romaneasca cum ar fi Interamerican, Omniasig si alte companii de care eu personal nu stiu prea multe detalii gen PRIMA, KD (cred ca are legatura cu compania de brokeraj cu acelasi nume), AG2R, Marfin. In principiu nu va trebui sa mergeti dumneavoastra la companii, mai mult ca sigur ca veti fi contactati la un momentdat de cel putin cativa dintre cei 122.000 de agenti de asigurari ai acestor companii, insa ar fi bine sa optati pentru unul dintre fonduri inainte de termenul limita de 17 ianuarie 2008.

adrian
May 13th, 2009 9:21 pm

Eu cred in aceste instrumente , acestea exista in Romania si in toata lumea de sute de ani , oamenii se ajuta prin si de aceste companii de asigurare . Din pacate multi agenti de asigurari fara pic de bun simt si ratiune au patat aceasta piata prin iresponsabilitate si foame de banii , lasand in urma o imagine deformata , total gresita despre tot ce inseamna asigurarile.

*Nume
*Email
Website
Comentariu