Pensiile private, alternativa la sistemul de stat

Dupa cum probabil ati auzit se estimeaza ca sistemul de pensii acordate de stat va avea mari probleme in viitor intrucat tendinta este de imbatranire a populatiei, iar un angajat va trebui sa cotizeze pentru tot mai multi pensionari. Din salariul unui angajat se retine lunar un procent de 9,5% pentru pensii, insa acesti bani nu sunt investiti in nici un fel ci sunt folositi direct pentru plata pensiilor. Insa in toata Europa exista o tendinta de scadere a natalitatii si de crestere a sperantei de viata (intrucat creste si nivelul de trai) ceea ce automat va duce la o imbatranire tot mai accentuata a populatiei, adica vor fi tot mai multi pensionari si (intrucat natalitatea e mica) tot mai putini angajati.

Spre deosebire de tarile vestice, unde contributiile pentru fondul de pensii sunt investite, in Romania acesti bani sunt folositi pentru plata pensionarilor. Vestea buna este ca s-au luat primele masuri (desi foarte tarziu) pentru a contracara acest fenomen de crestere a numarului de pensionari per angajat: incepand de anul viitor o parte din contributiile pentru fondul de pensii va fi investita prin intermediul unor fonduri de pensii private. Acestea functioneaza practic ca niste fonduri de investitii, adica investesc banii contribuabililor pe piata de capital (sau alte tipuri de afaceri). Fondurile mai conservatoare depun banii in banci sau cumpara titluri de stat, altele isi asuma riscuri mai mari si investesc banii in actiuni, obligatiuni, etc. In functie de profilul de risc al fondului si randamentele difera, ele situandu-se la 4-5% pentru cele cu risc scazut si putand ajunge intre 10-20% pentru fondurile dinamice.

Daca consideram ca alegem un fond de investitii care sa obtina un randament anual de 7% (acest randament este unul bun in ideea in care inflatia in Romania trebuie sa scada sub 3% pentru a putea adopta moneda euro) vom vedea ca dupa ce am cotizat 30 de ani la un astfel de fond suma totala adunata va fi de aproximativ 4-5 ori mai mare decat suma depusa. Astfel, o contributie de 100 RON lunar timp de 30 de ani inseamna ca suma totala cu care s-a contribuit va fi de 36.000 RON, insa intrucat am considerat ca acesti bani vor fi investiti astfel incat sa obtina un randament mediu anual de 6-7% dupa 30 de ani suma totala s-ar putea ridica la 140.000-180.000 RON, ceea ce ar fi echivalentul unei pensii de aproximativ 900 RON pentru 15 ani de zile (considerand ca dupa 30 de ani retragem banii si acestia nu ne mai aduc dobanda - ceea ce de obicei nu se intampla). Considerand ca dupa 30 de ani retragem banii din fondul de pensii si ii plasam intr-o banca acestia tot vor aduce o dobanda (chiar daca probabil va fi mica intrucat probabil si inflatia va fi mica - sa zicem 3-4%) deci pensia ar fi chiar mai mare, aproximativ 1100 RON. Bineinteles ca 1100 RON de peste 30 de ani nu vor mai avea aceiasi valoare ca cei de acum (intrucat probabil - ca si majoritatea tarilor, chiar cele bine dezvoltate - vom avea mai multe perioade de inflatie decat de deflatie) insa la aceasta pensie privata se va adauga si pensia de la stat, iar adunate ar putea asigura o pensie relativ decenta.

Intr-o prima faza, incepand de anul viitor, din cele 9,5 puncte procentuale cat e contributia pentru pensii, 2 puncte procentuale din salar vor merge catre un fond privat de pensii iar acest procent va creste in anii urmatori (acest lucru se va intampla doar pentru cei care nu au implinit inca 35 de ani, restul angajatilor vor merge pe sistemul de pensii de stat in continuare). Daca aveti peste 35 de ani sfatul meu este sa va ganditi serios sa incepeti sa contribuiti la un fond privat de pensii din proprie initiativa daca nu vreti sa aveti surprize cand va veti pensiona (deja s-au anuntat deficite la bugetul pentru asigurari sociale in urmatorii ani si nu prea vad cum ar putea fi recuperate curand - asta inseamna ca pensiile de stat vor fi foarte mici, mai ales pentru cei cu salarii mici). Chiar si celor sub 35 de ani care au un salariul pe cartea de munca mic (si eventual venituri din alte surse) le recomand sa cotizeze mai mult decat cele 2 puncte procentuale catre un fond de pensii privat (procentul maxim putand ajunge pana la 15%). Un alt avantaj al fondurilor private de pensii, care nu trebuie neglijat, este faptul ca banii pusi deoparte nu se pierd chiar daca persoana care cotizeaza prinde doar 5 ani de pensie (sau nici macar nu ajunge pana la pensie). Bineinteles ca inainte de a lua o astfel de decizie trebuie sa va ganditi foarte bine atat la ce fond de pensii alegeti cat si la suma pe care va angajati sa o platiti lunar (pentru ca in general in primii ani daca va razganditi nu veti primi nici un ban inapoi). Nu va angajati la o suma prea mare daca credeti ca ati putea avea probleme sa o platiti, dar nici foarte mica intrucat atunci si pensia va fi mica.

October 26th, 2006 2:48 pm

Nu pot sa nu fiu carcotas si sa nu-ti spun ca la ce randamente ai calculat tu, pensia aia-i cam putinica si n-o sa-ti ajunga nici de medicamente.

In primul rand, nu stiu dupa ce formula ai calculat suma dupa 30 de ani, da nu prea pusca. Daca consideri ca in fiecare an pui suma S iar randamentul este R, in anul n+1 vei avea suma din anul n, inmultita cu 1+R la care se adauga S. Pentru asa serie avem formula
suma(n)=S * (1 - (1+R)^(n+1)) / (1 - (1+R))
Pentru S=1200 lei, R=7% si n=30 da 113.352 lei, iar pentru R=6% da 94.869 lei ceea ce ar insemna o pensie lunara de 630 lei respectiv 527 lei pentru urmatorii 15 ani.

Am o veste si mai proasta pentru tine. Inflatia iti manaca 3% pe an din randament, ceea ce inseamna ca o sa ai randamente reale de 4% (din 7%) respectiv 3% (din 6%), adica sume reale dupa 30 de ani de 67.300 lei respectiv 57.090 lei. Asta se traduce in pensie lunara pe urmatorii 15 ani in valoare de 374 lei respectiv 317 lei la valoarea actuala a leulului.

Acuma nu stiu daca sa te sfatuiesc sa maresti rata lunara sau sa incerci sa obtii randamente mai mari cat esti inca tanar si suporti un risc mai mare.

October 26th, 2006 6:47 pm

Pai am zis si eu in articol ca inflatia va face ca suma aia sa fie semnificativ mai mica decat reprezinta acum.

Insa cred ca trebuia sa faci calculul cu plata lunara ca o contributie pentru pensie ceea ce ar fi dat 122.000 de RON. Asta la o rata constanta de 7%, dar in primii ani intrucat inflatia este mai mare acum si rata de castig initiala va fi ceva mai mare (ceea ce va genera o dobanda mai mare in primii ani deci si o dobanda la dobanda mai mare in urmatorii zeci de ani). Daca tii cont de toate asta o sa vezi ca se ajunge cam la suma care am pus-o eu (eu am estimat-o cu aproximatie - am comparat calculele si cu cele ale unei companii de pensii private care sunt calculate cu rate variabile de dobanda - mai mari in primii ani)

Si chestia e urmatoarea: daca stai pe pensia de la stat si cotizezi 100 RON timp de 30 de ani, bani neinvestiti in nimic inseamna ca tu vei avea doar 200 RON pensie teoretic (presupunand ca salariile si contributiile nu cresc - ceea ce e fals din start)

*Nume
*Email
Website
Comentariu