Leul, cea mai “tare” valuta

Leul se dovedeste in continuare a fi valuta potrivita pentru investitii intrucat este valuta cu cea mai mare crestere in raport cu euro. Astfel, aprecierea leului este de 4,4% in raport cu euro de la inceputul anului, mai mult decat dublu decat valuta de pe locul doi, coroana ceha.

Dintre celelalte valute est-europene doar kruna croata mai reuseste o apreciere notabila fata de euro de aproximativ 1,4%. In timp ce rubla ruseasca s-a mentinut la aproximativ acelasi raport fata de euro de la inceputul anului, forintul unguresc este in plina criza, suferind o cadere de 8,7% fata de inceputul anului.

Leul confirma si in acest an aprecierea fata de euro care are loc din 2004 incoace. Acest lucru il face foarte atractiv pentru investitorii straini, intrucat dobanzile bancare maxime practicate sunt de peste 7% (superioare dobanzilor din majoritatea tarilor europene) iar la aceasta se adauga si aprecierea leului fata de euro. De exemplu, o persoana care a schimbat o suma de bani din euro in lei la inceputul anului si i-a plasat intr-un depozit bancar cu o dobanda de 7,5% a obtinut pana in acest moment un castig echivalent cu o dobanda anuala de peste 16% in euro (daca nu tinem cont de diferentele de curs valutar la vanzare si cumparare de euro). Chiar si tinand cont de comisioanele de schimb valutar, castigul ramane impresionant: aproximativ 13%, mult superior dobanzilor bancilor din Europa de Vest in conditiile in care un strain care ar plasa bani intr-o banca romaneasca nu este afectat de inflatia de aproximativ 6-7 procente.

In aceste conditii, nu este recomandat sa aveti depozite in valuta, intrucat atat dolarul cat si euro s-au depreciat fata de leu, iar dobanzile sunt mai mici decat la depozitele in lei. In schimb, este recomandat sa aveti credite in valuta mai ales daca veniturile dumneavoastra nu sunt raportate la euro sau dolar, intrucat valoarea ratelor in lei a scazut de la inceputul anului.

*Nume
*Email
Website
Comentariu