Invatam termeni noi: deflatia

Iata ca dupa 16 ani in care inflatia a ajuns in anumiti ani si peste 100%, ne confruntam cu un fenomen nou in Romania post-decembrista: deflatia. Pentru prima data in ultimii 16 ani, luna august a adus o ieftinire generala a produselor si serviciilor, chiar daca procentul de ieftinire este nesemnificativ: 0,07%.

Faptul ca nu a fost inflatie in luna august da sperante BNR si Guvernului ca vor reusi sa se incadreze in procentul de inflatie estimat la inceputul anului, adica 5% plus/minus un procent.

Au existat mai multi factori care au contribuit la realizarea acestei performante: in primul rand luna august este in general una dintre lunile cu cele mai mici rate ale inflatiei din cauza fructelor si legumelor care ating preturi minime in aceasta luna. La acest lucru s-a adaugat si aprecierea leului fata de euro, precum si faptul ca nu au existat scumpiri ale produselor cu preturi administrate (utilitati in general) si nici mariri de accize (accizele la tigari si alcool deja au fost marite cu cateva luni in urma).

Calculata pe perioada august 2005-august 2006, inflatia a fost de 6,02%, deasemenea un record. De la inceputul anului, inflatia pana in luna august este de 2,7%, insa cel mai probabil ca in urmatoarele 4 luni se va urca usor spre 6% intrucat urmeaza lunile de iarna cand presiunea inflationista este mare.

*Nume
*Email
Website
Comentariu