Inflatia anuala in scadere

In luna iulie a fost raportata o crestere a inflatiei de doar 0,11% fata de luna precedenta, iar inflatia anuala a atins un minim record de 6,21%. Inflatia a fost tinuta in frau de preturile la produsele alimentare care au scazut cu 0,49%, in timp ce preturile la produsele nealimentare si la servicii au crescut cu 0.5%, respectiv 0,1%.

Tinta de inflatie pentru acest an a fost de 5%, plus/minus 1% (stabilita de BNR impreuna cu guvernul), insa prognoza oficiala este de 6,8%. BNR pune diferenta intre prognoza si tinta de inflatie pe majorarea accizelor la produsele din tutun si alcool mai devreme decat se prevazuse initial (1 ianuarie 2007). Ultimele doua luni au adus rate foarte mici ale inflatiei (0.15% in iunie) iar analistii institutelor de prognoza considera ca o inflatie de 6% este plauzibila pentru acest an.

Saptamana trecuta, dupa consultari cu guvernul, BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2008 la 3,8%, deasemenea cu o marja de eroare de 1%. Una dintre conditiile pentru adoptarea monedei euro este sa avem o inflatie sub 3%.

*Nume
*Email
Website
Comentariu