“Ieftinirile” Romtelecom va usureaza portofelul

“Fereste-te de greci si cand iti fac daruri!”. Parca niciodata nu a fost mai adevarata aceasta zicala decat acum. Compania Romtelecom, detinuta de grecii de la OTE, a iesit in presa cu anunturi de ieftiniri si abonamente noi. Insa, in realitate, vom fi nevoiti sa scoatem lunar mai multi bani pentru acelasi numar de minute vorbite (doar in cateva situatii particulare care apar foarte rar veti putea iesi mai ieftin).

Sa studiem noile oferte: ieftinirile constau intr-o reducere cu 6,8% a tarifului local in reteaua Romtelecom la ora de varf, de la 0,029 la 0,027 euro centi pe minut, o reducere de 7,4% a tarifului interjudetean in reteaua Romtelecom la ora de varf de la 0,054 la 0,05 euro centi pe minut si de 3,5% la tarifele pentru apeluri in retelele de telefonie mobila de la 0,14 la 0,135 eurocenti/minut. Pana aici toate bune si frumoase. Insa aceaste ieftiniri sunt insotite si de o scumpire a abonamentelor lunare cu 40,8% pentru abonamentul standard (cel fara minute incluse) si toate celelalte cu minute incluse precum si o scumpire a accesului special internet cu 66,6% in afara orelor de varf, de la 0,45 la 0,75 eurocenti pe minut si de 26,3% in orele de varf, de la 0,95 la 1,2 eurocenti pe minut. Deci, ieftinesc ceva cu 3-7% si scumpesc altceva cu 40-67%!

Din start, pentru a putea compensa cei 2 euro in plus de la abonamentul standard (care de fapt vor fi 2,38 pentru ca se adauga si TVA) prin ieftinirile la minutele in reteaua Romtelecom la ore de varf si in retelele de telefonie mobila (de fapt nici nu e o ieftinire pentru ei intrucat din cate stiu s-au redus tarifele de interconectare si costurile Romtelecom cu telefonia mobila au scazut oricum) va trebui sa vorbiti peste 1000 de minute local la ora de varf lunar sau 500 de minute interjudetean la ora de varf sau 400 de minute in retelele de telefonie mobila. Daca vorbiti in reteaua Romtelecom in afara orelor de varf nu veti avea nici o reducere la convorbiri (tarifele au ramas aceleasi), iar daca va conectati la internet 10 ore pe luna veti mai plati si in plus intre 1.5 si 1.8 euro (in functie de ora la care va conectati).

Daca ar fi consecventi politicii de rebalansare, adica micsorare a tarifelor si cresterea pretului abonamentelor, justificarea fiind ca abonamentele nu pot acoperi costurile (si totusi au facut un profit frumusel in ultimul an, daca nu acopera costurile cum de fac profit?) atunci imi este greu sa inteleg de ce tarifele pentru acces la internet (pentru care se foloseste doar reteaua lor) au fost crescute cu pana la 67%. Este clar ca masura aceasta a fost luata pentru ca numarul minutelor vorbite in retea a scazut drastic, iar singura portita pe care au gasit-o a fost sa creasca abonamentele, o solutie nefericita in conditiile in care un abonament de telefonie mobila cu sute de minute incluse este mai ieftin decat abonamentul standard Romtelecom fara nici un minut inclus. Chiar si firmele concurente pe telefonia fixa, cum ar fi RDS, Astral, Zapp (FixTel) reusesc sa ofere abonamente si tarife mai mici, unele avand tarife mai bune catre Romtelecom decat are Romtelecom in reteaua proprie!

Daca folositi linia Romtelecom in mare parte pentru conectare la internet ocazionala, de exemplu 10 ore de internet pe luna (poate cand nu merge alta linie permanenta de internet, etc), adaugate la abonamentul standard fara minute incluse, veti ajunge la un cost intre 14,5 si 18 dolari in functie de ora la care va conectati. De aceiasi suma puteti cumpara intre 10 si 12.5 ore de internet pe o cartela Zapp (deci fara sa faceti abonament) care ofera o viteza teoretica de pana la 2,4 Mbs (fata de maxim 56 Kbs la dial-up Romtelecom), va ofera si mobilitate (va puteti conecta si de pe varful muntelui cu un laptop - daca aveti semnal Zapp) si are si costurile de internet incluse (la Romtelecom va mai trebuie o cartela de acces internet la o companie care sa furnizeze astfel de servicii care va mai poate costa inca 2-3$ pentru 10 ore de acces).

Poate va intrebati daca locul acestui articol este pe un site financiar - ideea pe care am vrut sa o subliniez este ca o aparenta ieftinire poate ascunde de fapt o scumpire (la fel cum fac bancile cu creditele cu dobanzi mai mici dar comisioane mai mari) si ca e bine sa analizati ofertele de pe piata cu toate aspectele lor si sa vedeti in ce mod le folositi. Daca vorbiti zilnic o ora local pe telefonul fix in reteaua Romtelecom, probabil ca nu veti gasi o oferta mai buna, insa e bine sa analizati toate aspectele unei oferte.

Pe viitor se configureaza listarea la bursa a Romtelecom, o actiune care in mod normal ar fi interesanta, insa trebuie vazut cum va fi afectata compania de politica sa de preturi si cat de bine se va adapta la noile tehnologii - internet de mare viteza, alte tipuri de transmisii de date.

August 24th, 2006 5:00 pm

Cool. Very nice said. Thanks for analysis

*Nume
*Email
Website
Comentariu