Dolarul, tot mai slab

Cursul valutar dolar/leu stabilit vineri 24 noiembrie 2006 de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 2,6674 RON pentru un dolar american, valoare minima in ultimii aproape 6 ani, adica din 7 februarie 2001 incoace.

Acest lucru este urmarea deprecierii atat a dolarului fata de euro cat si a euro fata de leu, intrucat cotatia dolarului nu este calculata direct ci raportata la cele doua cursuri intermediare. Euro a depasit pragul de 1,31 USD, iar cursul euro/leu de vineri a fost 3,4830 lei/euro.

Totusi, factorul determinant al scaderii dolarului pana la acest prag este deprecierea lui fata de moneda europeana. Acesta scadere a fost provocata de mai multi factori printre care indicatorii economici buni ai Germaniei, dar si intentia Bancii Centrale Europene de a mari dobanda de interventie pentru euro, la toate acestea adunandu-se si rezultatele modeste ale economiei americane.

Oricum, leul este de preferat pentru depozite bancare si/sau pastrarea de bani in fata ambelor monede occidentale, intrucat pentru urmatorii ani este prevazuta o intarire a leului in raport cu euro si dolarul, iar randamentele depozitelor in lei sunt (inca) superioare. In schimb, pentru creditare este de preferat valuta, care ofera dobanzi mai mici si probabilitatea ca se va deprecia in viitorul apropiat in raport cu leul.

Aprecierea leului este normala intrucat economia romaneasca este in plina dezvoltare si trebuie sa se apropie ca parametrii de cele din vest in timp cat mai scurt, asteptandu-se cresteri economice net superioare celor medii europene sau americane in urmatorii ani.

November 28th, 2006 6:23 am

Dolarul, ca orice valuta, are o evolutie ciclica. E clar ca dolarul nu va ramane atat de slab pentru prea mult timp (now is the best timing to flip your Euros in US Dollars).Europenii nu vor sta cu bratele in san. Nu vor permite dolarului sa ramana atat de slab deoarece un Euro prea puternic ar insemna o afectare puternica a cresterii economice. Comentarii ale oficialilor europeni se gasesc pe pagina http://new.themoneychannel.ro/stiri/Economic/O_moneda_euro_prea_puternica_ar_afecta_cresterea_economica_in_UE.htm

November 28th, 2006 6:29 am

Corect, insa sunt curios cum vor contracara europenii acest lucru. Momentan se pare ca au de gand sa mareasca dobanda de interventie pentru euro ceea ce il va face si mai puternic. Eu vreau sa fie dolarul mai puternic pentru ca veniturile mele depind de dolar insa pe termen scurt nu sunt foarte optimist. Probabil ca va scadea sub 1.3 din nou, dar nu semnificativ.

brokinvest
December 8th, 2006 12:37 pm

Dan Chiriac nu iti face probleme dolarul o sa creasca in raport cu alte valute dupa 01.01.07, deoarece mereu valuta americana se devalorizeaza in raport cu euro inaintea sarbatorilor de iarna si apoi isi revine.

*Nume
*Email
Website
Comentariu