Dividendele ar putea fi platite cu pana la un an mai devreme din 2008

In Codul Fiscal pentru 2007 este prevazut ca societatile bancare sa plateasca impozitul pe profit anual (in loc de trimestrial) insa cu plati anticipate in timpul anului (si o regularizare dupa incheierea anului). Ministerul Finantelor se gandeste sa extinda aceasta prevedere si pentru restul societatilor comerciale din 2008 iar cu aceasta ocazie sa introduca si o prevedere prin care firmele sa poata plati dividende actionarilor si pe parcursul anului.

Aceasta prevedere se pare ca a fost solicitata de catre mediul de afaceri in repetate randuri si iata ca Ministerul Finantelor promite ca o va introduce din 2008. Practic, la societatile care au actionar unic, acestuia ii era destul de complicat sa beneficieze de venituri in timpul anului intrucat un actionar unic nu se putea angaja la firma proprie ca sa isi poata acorda salariu iar dividendele pentru un anumit an le putea incasa doar in anul urmator (deci venitul era anual in loc de lunar ca la majoritatea). Un actionar unic care isi infiinta o firma in ianuarie de exemplu, putea incasa legal venituri din firma doar in primul trimestru al anului urmator (insa majoritatea se foloseau de anumite “smecherii” la limita legii de tipul “avans dividende” - sume imprumutate din firma si restituite inainte de acordarea dividendelor, etc).

Acordarea de dividende in timpul anului este si in interesul Ministerului de Finante intrucat asta ar insemna ca si impozitul pe dividende ar fi incasat mai repede.

Si bursa ar avea anumite avantaje intrucat actionarii ar putea incasa dividendele mult mai repede si eventual sa le reinvesteasca in piata de capital. Sa speram ca aceasta propunere se va concretiza (pentru ca de la propunere pana la introducerea in lege si votarea ei este o cale lunga, dupa cum ne-a demonstrat de curand Codul Fiscal pentru 2007).

*Nume
*Email
Website
Comentariu