De ce sunt oamenii bogati zgarciti

“Aproximativ 80% dintre milionarii lumii conduc masini second-hand.” Daca aveti o masina noua, sansele dumneavoastra de a deveni milionari deja au scazut (cred ca o sa-mi schimb masina cu una second-hand ca sa-mi creasca sansele de a deveni milionar). Mai in gluma, mai in serios, aceasta afirmatie, care se pare ca este adevarata, trebuie sa va puna pe ganduri in caz ca vreti sa ajungeti milionari (in lei noi, dolari sau euro - ca in lei vechi suntem toti).

Auzim destul de des spunandu-se ca oamenii bogati sunt zgarciti. Cred ca in ultimii ani am reusit sa inteleg de ce exista aceasta perceptie. Majoritatea oamenilor bogati stiu foarte bine care este valoarea banului si ca orice suma investita cu cap poate sa le creasca averea. De aceea se gandesc foarte bine inainte de a achizitiona un “pasiv”, adica ceva care le va scoate bani din buzunar mai mult decat le va putea aduce, cum ar fi o masina noua si scumpa, ultimul model de televizor cu plasma sau de mobilier. Ca sa intelegeti mai bine ce sunt activele si pasivele si cum va pot ele afecta financiar, va recomand sa cititi “Tata bogat, tata sarac” de Robert Kiyosaki. O definitie simplista, data si de el in carte: “Activele sunt ceva care iti baga banii in buzunar”, iar “Pasivele sunt ceva care iti scot banii din buzunar”. O masina sau un televizor sunt generatoare de cheltuieli fara a aduce venituri in cele mai multe cazuri (excludem cazurile cand masina este folosita intr-o afacere de tipul transport de marfuri, persoane, etc). O investitie in actiunile unor companii care merg bine, afacere personala sau imobile (cand piata este in crestere) in schimb sunt aducatoare de venituri, deci banii ne aduc alti bani.

De aceea, un om bogat, care in general stie aceste lucruri (doar a ajuns bogat), va prefera de multe ori sa investeasca bani in dezvoltarea propriei afaceri, pe bursa sau in orice altceva care ii poate aduce mai multi bani, decat sa dea acei bani pe un obiect a carui valoare scade in timp si eventual mai genereaza si cheltuieli de intretinere. El stie ca atata timp cat activele sale produc mai multi bani decat cheltuie pasivele, el se va imbogatii si mai tare, in schimb daca vinde activele si cumpara pasive, ajungand sa cheltuiasca mai mult decat produce, atunci inevitabil el va deveni mai sarac pe masura ce trece timpul. De exemplu, daca are investiti pe bursa 40.000 de RON si in fiecare an portofoliul sau creste cu 10%, el va castiga 4.000 de RON anual, in schimb daca vinde tot pentru a-si cumpara o masina, nu va mai avea acea crestere de 4.000 de RON anuala si ca “bonus” va avea si o serie de cheltuieli in plus cu combustibilul, asigurari, impozite, intretinerea.

De aceea de multe ori un om bogat poate sa para zgarcit, pentru ca in general are o educatie financiara mult mai buna ca un om sarac si se gandeste mai mult cand ia decizia de a achizitiona un pasiv. E normal ca un om bogat sa stie mult mai multe despre bani si cum se fac acestia, pentru ca ii are deja si el a acumulat o experienta pana a reusit sa faca acei bani. Daca dai 10.000 de lei noi unui om bogat si unuia sarac sau din patura de mijloc, de cele mai multe ori cel mai sarac isi va cumpara haine, poate un telefon mobil la care viseaza de ceva vreme sau un televizor mai mare cu ecran plat, iar cel bogat de cele mai multe ori ii va investi ca sa-si mareasca afacerea sau in actiuni ori obligatiuni. Cel sarac va ramane tot sarac pentru ca telefonul mobil si televizorul nu ii vor aduce bani, dimpotriva, va trebui sa plateasca factura la mobil si la cablu lunar. Cel bogat va deveni si mai bogat pentru ca investitia lui ii va aduce o dobanda anuala, de obicei peste rata inflatiei. De aceea celui sarac i se va parea ca bogatul este zgarcit, pentru ca bogatul nu isi va cumpara telefonul mobil sau televizorul, preferand sa ramana cu cele pe care le are deja.

Asta nu inseamna ca cei bogati vor evita tot timpul sa cumpere pasive si vor investi toti banii in active, insa vor sti sa pastreze un echilibru astfel incat banii pe care ii produc activele sa fie mai multi decat cei care ii cheltuie pasivele. Iar in final e o chestiune de optiune personala - cat de mult conteaza lucrurile respective pentru tine: poti sau nu sa te multumesti cu masina si telefonul mobil model mai vechi, dar care isi fac treaba bine sau vrei sa fii tot timpul in pas cu moda si sa ai ultimele modele. Alegerea e a voastra!

Boscu Iulian
August 5th, 2009 4:00 pm

Chiar in acest moment ma delectez cu paginile scrise de Robert T. Kiyosaki si mi se pare o afirmantie foarte buna a puncului acesta de vedere. Insa, nu sunt in totalitate de acord cu dumneavoastra pentru ca cunosc persoane care au o stare materiala infloritoare si nu suporta sa aiba ceva ” reciclat ‘’. Asta depinde de fiecare persoana in parte si cum a fost educat in privinta banilor. Exemplu fiind si criza care s-a produs: bani mai multi, rate mai multe si mai mari.
Inca o data spun ca nu toti sunt la fel.
Sper sa fi cris corect aceste randuri si sa nu fi aberat.
Multumesc

August 5th, 2009 4:05 pm

Nu zice nimeni ca ajungi bogat doar daca esti zgarcit, ci e doar o explicatie de ce unii bogati sunt aparent zgarciti. Cel mai bun exemplu e Warren Buffet, care e printre cei mai bogati oameni din lume dar umbla in costume ieftine, are aceiasi casa de acum 30 de ani si conduce o masina normala.

*Nume
*Email
Website
Comentariu