Crestere economica “chinezeasca” in trimestrul doi

In timp ce marile economii occidentale se confrunta cu perioade de incetinire serioasa a cresterii economice si chiar cu recesiune economica, Romania a reusit sa aiba o crestere economica de 9,3% pe trimestrul doi al acestui an raportat la acelasi trimestru din 2007. Pe ansamblu, prima jumatate a anului a adus o crestere de 8,8%, mai mare decat previziunile celor mai optimisti analisti.

Produsul Intern Brut (PIB) pe primul semestru a fost de 53,3 miliarde euro, iar masurile BNR de a creste dobanda de interventie nu par a fi redus apetitul pentru consum al populatiei. Totusi, o buna parte a cresterii este datorata anului agricol net superior fata de 2007 si cresterii din domeniul constructiilor, ambii factori putand afecta insa negativ cresterea economica pentru 2009 datorita inconstantei care poate aparea in domeniul agricol si a preconizatei scaderi de ritm din domeniul constructiilor datorata inaspririi conditiilor de creditare. In aceste conditii, majoritatea specialistilor se asteapta la o reducere semnificativa a cresterii economice pentru anul viitor catre o valoare mai apropiata mediei UE.

Analistii internationali vorbesc de cateva luni bune de o aterizare “dura” a economiei romanesti, insa momentan se pare ca singura care a aterizat dur este bursa, care este mult mai sensibila la sentimentele investitorilor straini si a scazut fara sa tina cont de performantele economice locale. Conform acestei logici inverse, probabil vom vedea cresteri semnificative pe bursa doar cand economia isi va incetini serios cresterea :)

September 3rd, 2008 6:51 pm

Bursa mai are de aterizat se pare :-(

Dan
October 2nd, 2008 4:26 am

Investitorii straini care au adus 4,75 de miliarde de Euro in primul semestru din 2008, cu 60% mai mult decat in prima parte a anului trecut, n-au “sentimente”?

Ford, Nokia, P&G sau poate chiar Voestalpine cum de “simt” diferit?

La bursa, speculantii locali isi dau singuri cu actiunile in cap, crezand ca vand “strainii”. Spre deliciul insiderilor, care acumuleaza constant de vreo cateva luni.

popescu ion
November 7th, 2008 6:10 pm

Se zice ca atunci te doare mai tare cand pici mai de sus.

March 14th, 2014 10:15 am

mare dreptate \”popescu ion\”

*Nume
*Email
Website
Comentariu