Codul fiscal, promulgat

Codul Fiscal a fost promulgat vineri de catre presedintele Traian Basescu, urmand sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Dupa cum era de asteptat acesta a suferit diverse modificari fata de varianta propusa initial. Desi se dorea introducerea impozitului pe profit de 16% pentru toate microintreprinderile pana la urma varianta finala a fost chiar o reducere a impozitului actual: impozit pe venit de 2% (fata de 3% acum) pentru toate microintreprinderile cu exceptia celor care fac venituri din servicii de consultanta si management. Acest impozit va fi crescut in 2008 la 2.5% iar in 2009 la 3%.

Desi Ministerul Finantelor dorea introducerea unui impozit de 16% pe profitul obtinut din tranzactiile bursiere indiferent de perioada de detinere a titlurilor, varianta finala este asemanatoare celei in vigoare: 1% impozit pentru titlurile detinute mai mult de un an si 16% pentru cele detinute mai putin de un an, iar firmele de brokeraj vor retine si plati anticipat la fiecare tranzactie 1% impozit (in loc de 5% cat se propusese).

Impozitarea veniturilor agricole a fost si ea amanata pana in 2008, cand va fi taxata cu 2%. Deasemenea, scutirea de impozitare a salariilor programatorilor (in anumite conditii) a fost pastrata desi se dorea eliminarea acestei scutiri.

Cele mai importante modificari constau in introducerea unor noi accize si a unor taxe de inmatriculare a autoturismelor (deloc mici). In general putem spune ca mediul de afaceri si piata de capital nu ar trebui sa fie afectate negativ de nici una dintre noile prevederi intrucat nu s-au adus modificari semnificative pentru aceste domenii (chiar dimpotriva, cea mai mare parte a microintreprinderilor vor beneficia de o impozitare mai scazuta).

*Nume
*Email
Website
Comentariu