Ce se ieftineste si ce se scumpeste in 2007

In primul rand vreau sa va urez un an nou fericit si multa sanatate!

Aderarea Romaniei la UE va face din 2007 un an foarte interesant din punct de vedere economico-financiar si dupa cum v-ati obisnuit voi incerca sa surprind cele mai interesante aspecte economico-financiare si in acest an. Una dintre consecintele importante ale aderarii asupra economiei romanesti este modificarea regimului vamal si a accizelor. Aceste modificari vor aduce atat ieftiniri cat si scumpiri in urmatoarea perioada. Sa vedem despre ce modificari este vorba.

Eliminarea taxelor vamale pentru produsele alimentare va duce la cresterea importurilor, ceea ce va genera o concurenta nedorita producatorilor interni care vor fi nevoiti sa reduca preturile. Astfel, asociatiile patronale estimeaza o scadere cu pana la 20% al pretului carnii de porc si cu 20-30% a produselor lactate, in special lapte pasteurizat si branzeturi. Chiar si pretul produselor de panificatie de top ar putea scadea cu pana in 15%, desi pretul painii cele mai ieftine ar putea creste cu 10%. Pretul zaharului ar putea creste, dar nu mai mult de 5%.

Un impact semnificativ ar putea avea pretul legumelor si fructelor de productie interna, intrucat subventiile acordate producatorilor agricoli vor scadea ceea ce ar putea duce la o crestere a preturilor cu aproximativ 25%.

Desi de la 1 ianuarie gazul s-a ieftinit cu 2,5%, pana la sfarsitul anului vor avea loc noi scumpiri (probabil cu 15-20%). Si energia termica produsa de termocentrale s-ar putea scumpi din cauza cresterii pretului la materiile prime (pacura, carbuni). Marirea accizelor la electricitate, gaz si benzina cu plumb vor fi alte motive de cresteri a pretului la utilitati. La energia electrica acciza este oricum nesemnificativa, deci din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji prea mari. In schimb daca masina dumneavoastra foloseste benzina cu plumb pentru functionare, va puteti astepta la o crestere a pretului cu ceva peste 0,1 lei/litru, adica 4-5%.

Pretul tigarilor si al alcoolului va creste semnificativ odata cu noile accize, care se vor aplica de la 1 iulie 2007. In acelasi timp, cafeaua se va ieftini, intrucat accizele se vor reduce gradual in urmatorii ani.

Articolele de lux, cum ar fi bijuteriile de aur si platina sau obiectele de cristal vor beneficia de reduceri ale accizelor. Si alte produse, considerate obiecte de lux de tipul televizoarelor cu plasma, LCD, sisteme Home Cinema, aparate de aer conditionat, cuptoare cu microunde dar si barci si iahturi se vor ieftini (unele semnificativ) ca urmare a eliminarii accizelor. Insa tot pe parcursul acestui an se va introduce si o taxa de reciclare pentru produsele electronice, care va fi in functie de greutatea si tipul produsului de la 1 euro pentru o cafetiera pana la 20 de euro la produsele mari de tipul frigiderelor.

In concluzie vom avea parte de fluctuatii importante de preturi, insa in ambele directii. Este prea devreme pentru a estima tendinta generala a preturilor, insa analistii se asteapta la o inflatie asemanatoare cu cea din 2006.

*Nume
*Email
Website
Comentariu