BNR estimeaza o inflatie de 3,7% pe 2007

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat vineri revizuirea tintei de inflatie pe 2007 la 3,7%, cu 0,9% mai putin decat se anticipase initial. In acelasi timp, nivelul prognozat al inflatiei de 2008 a fost si el revizuit insa in sus, de la 4,1 la 4,2%.

Motivele revizuirii pe 2007 sunt strans legate de inflatia calculata pe primele 3 luni, care a fost sub asteptari. Factorii care au dus la acest nivel scazut al inflatiei sunt politica agricola comuna, tariful vamal comun, reducerea pretului la combustibili (cel putin in primele 3 luni), intarirea monedei nationale peste estimari, climatul economic favorabil. Exista insa si factori care ar putea mari rata inflatiei, cum ar fi tensiunile politice, cresterile salariale sau deficitul de cont curent.

Intre timp, Institutul National de Statistica a anuntat o crestere a salariului mediu net pe luna martie cu 7,7% fata de luna februarie, lucru datorat insa in mare parte primelor de Pasti. Astfel, salariul mediu net pe luna martie a fost de 1.013 lei, iar cel brut de 1.364 lei.

May 8th, 2007 6:05 am

Eu nu inteleg de ce BNR-ul nu coboara dobanda cheie la 4% daca inflatia preconizata pe 2007 este mai mica de 4%? O dobanda de referinta mare descurajeaza exportatorii, incurajeaza aprecierea nesustinabila la infinit a leului, descurajeaza firmele sa faca investitii de business…sau ma insel eu?

May 8th, 2007 12:39 pm

Pentru ca vrea probabil sa atraga investitorii straini pe piata de capital. Exportatorii sunt afectati de scaderea cursului la leu, care e drept ca e influentata de cerinta mare pentru lei si mica pentru euro - iar asta poate fi o urmare a dobanzilor mari de pe piata noastra insa acolo eu cred ca tine mai mult de titlurile de stat, obligatiunile, etc care la noi inca au dobanzi si de peste 7%. Oricum, dobanda de referinta e totusi o chestie mai mult psihologica. Insa va scadea si ea incet incet, sunt convins. Anul asta deja a scazut semnificativ si nu cred ca BNR poate sa o coboare brusc pana la 4%, dar in timp se va ajunge si pe la 5% probabil (4 mi se pare cam putin totusi - nici dobanda de referinta americana nu e 4, ci 5 si un pic)

May 8th, 2007 9:24 pm

Pe langa cele mentionate de tine eu presupun ca BNR-ul demonstraza ca e constient ca inflatia va oscila candva cu o amplitudine maxima de peste 10% imediat ce stolul de megainvestitori straini la bursa noastra vor decide ca e mai bine sa-si marcheze profiturile si sa plece spre alte zari cu banii. In acest caz dobanda de referinta actuala de 7% actuala ma conduce la ideea ca seamana cu un fel de medie ponderata a riscului intre inflatia actuala si cea preconizata pentru o viitoare perioada critica.

May 8th, 2007 9:36 pm

Da … si eu cred ca e o constientizare a riscului de crestere a inflatiei la un momentdat. Trebuie sa mai treaca ceva timp ca BNR sa poata afirma cu “tupeu” ca inflatia e stabila, iar riscurile de crestere a inflatiei vor exista permanent in urmatorii ani.

*Nume
*Email
Website
Comentariu