BNR da un semnal de reducere a dobanzilor

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%. Desi era anticipata o scadere, piata financiar-bancara nu se astepta la o reducere atat de importanta a dobanzii. Unul din motivele care a determinat aceasta reducere pare a fi inflatia, care se pare ca este mai mica decat cea estimata de BNR pentru luna ianuarie (inca nu exista cifre oficiale dar se speculeaza ca ar fi 0,2-0,3% pe ianuarie).

Impactul acestei decizii nu va fi probabil imediat, insa in perioada urmatoare ar trebui sa fie vizibila o tendinta de reducere a ratei dobanzilor atat la depozite cat si la credite.

Alte efecte ar putea fi resimtite asupra cursului valutar, scaderea dobanzilor la depozite descurajand unii cetateni straini sa mai faca depozite bancare in Romania, iar retragerea unor sume mari din depozitele bancare ar insemna vanzari mai mari de lei si cumparari de valuta ceea ce ar duce la o devalorizare a leului.

Pentru bursa efectele ar trebui sa fie pozitive, intrucat investitorii (romani sau straini) vor fi mai putin tentati sa faca depozite bancare cu dobanzi mai mici si o parte vor prefera sa investeasca acei bani pe Bursa de Valori Bucuresti. Deasemenea, companiile listate la bursa (ca de fapt toate companiile) vor putea in timp sa ia credite mai ieftine, ceea ce va duce la o scadere a costurilor, deci implicit o crestere a profiturilor.

*Nume
*Email
Website
Comentariu