Averea medie in Romania

Conform unor estimari ale Bancii Nationale a Romaniei, averea medie a unui cetatean roman este de aproximativ 10.000 de dolari americani, cea mai mare parte a acesteia fiind constituita din detinerile imobiliare. Doar 15% din aceasta avere, adica  4.200 RON, este reprezentata de active financiare, adica bani cash, conturi bancare, actiuni, polite de asigurare de viata cu optiune de pensie privata, alte tipuri de titluri si obligatiuni. 

Aceasta medie a fost facuta pentru 21,7 milioane de locuitori (datele oficiale ale ultimului recensamant) ceea ce inseamna ca au fost incluse si persoanele care nu au implinit inca 18 ani si care in general nu au surse de venit. Media sumelor detinute in conturi bancare este de 1.500 RON/persoana, cu o discrepanta mare intre Bucuresti si restul tarii (7.000 RON media in Bucuresti) si doar cinci judete peste media pe tara: Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu si Timis. Insa cea mai mare parte a banilor sunt tinuti in numerar, aproximativ 1.600 RON/persoana, iar aproximativ 1.000 RON/persoana sunt investiti in actiuni, obligatiuni, fonduri de investitii si un procent de sub 2% in asigurari de viata.

In ultimii 4 ani, economiile romanilor s-au dublat, insa averile au crescut de aproximativ patru ori, in mare parte din cauza cresterii preturilor la imobiliare.

*Nume
*Email
Website
Comentariu