Zi neagra pentru bursele din toata lumea

Bursa de la New York a trecut din nou (pastrand proportiile) printr-o zi de marti neagra (a ramas in istorie crah-ul bursier din 1929, din ziua de marti, 29 octombrie ca si “Martea neagra”). Indicele Dow Jones a pierdut 500 de puncte in timpul sedintei de marti (adica o scadere de in jur de 4%), lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii 6 ani, de la evenimentele din 11 septembrie 2001. Insa, inainte de caderea bursei de la New York a avut loc caderea unei alte burse foarte mari, cea din China, tot in ziua de marti (cateva ore bune mai devreme din cauza diferentei de fus orar), cu aproximativ 9%.

Scaderile de pe cele doua burse mari au avut efecte asupra tuturor burselor mondiale, iar acestea au fost vizibile si in Romania in ziua de miercuri, cand BET a scazut cu 3,7% iar BET-FI cu 2,8%. Desi Romania este ca fus orar intre China si SUA, martea neagra din China nu a afectat bursa noastra in ziua de marti (cand deja scaderile din China avusesera loc), chiar dimpotriva, marti s-a stabilit un nou record pentru BET si BET-C, doar BET-FI suferind o corectie destul de importanta dar pe fondul unor stiri interne (anuntarea unor dividende la SIF-uri semnificativ mai mici decat profiturile realizate, infirmarea intentiei de a acorda actiuni gratuite la SIF1 si SIF2, etc.). Pe de alta parte, bursa de la New York se deschide cand bursa noastra se inchide, astfel cotatiile de la noi nu au putut fi influentate marti de bursa new-yorkeza, efectele aparand abia miercuri. Este interesant de constatat ca bursa noastra nu a fost influentata de ceea de ce se intamplase deja in China (care este totusi o bursa foarte importanta), in schimb a fost influentata puternic de bursa de la New York a doua zi, ceea ce demonstreaza ca majoritatea investitorilor de pe BVB sunt “atenti” doar la bursele vestice.

Practic, un investitor care urmareste bursele asiatice putea banui usor ca o asemenea scadere pe bursa chineza va aduce o corectie serioasa si pe bursa de la New-York si ca implicit a doua zi vor aparea corectii si in Romania. Astfel, el ar fi putut anticipa cu o zi inainte scaderile de pe BVB si sa-si inchida anumite pozitii sau sa faca tranzactii de tip “short” (vanzare actiuni la termen, mizand pe scadere) pe bursa de la Sibiu.

La nivel global, scaderile provocate in lant pe burse s-au cifrat la peste o mie de miliarde de dolari, din care ceva peste un miliard de dolari pe Bursa de Valori Bucuresti. Dintre actiunile lichide, cele mai afectate au fost BRD cu o scadere de 5,5%, Rompetrol Rafinare (-4,7%), SIF Moldova (-4,3%), SIF Oltenia (-3,9%), Transelectrica (-3,9%), SIF Banat-Crisana (-3,8%), Banca Transilvania (-3,5%) si Petrom (-3,3%). Practic toate actiunile lichide au inregistrat scaderi semnificative, insa nu putem zice ca acestea sunt ingrijoratoare, bursa urmand doar “lantul” de scaderi international. Deja in ziua de miercuri o parte din burse au revenit pe crestere, inclusiv cea de la New York, deci este de asteptat ca si la noi ziua de joi sa fie o zi de crestere.

Se pare ca scaderile din China si SUA au la baza unele estimari care prevad perioade de recesiune economica in aceste tari. China ar putea fi afectata economic de reducerea anumitor activitati intrucat autoritatile chineze sunt ingrijorate de efectele industriilor poluante asupra mediului inconjurator. In SUA, scaderea are legatura se pare si cu declaratiile lui Alan Greenspan, pana de curand presedinte al Bancii Federale a SUA, care prevede o perioada de recesiune economica.

Desi Romania este intr-o perioada de crestere economica sustinuta, scaderile bursei americane influenteaza bursa noastra intrucat investitorii mari (in special cei straini) au tendinta de a se retrage de pe Bursa de Valori Bucuresti in perioadele in care bursele vestice inregistreaza scaderi importante, iar in momentul in care cativa investitori mari incep sa vanda pe BVB preturile scad semnificativ intrucat cererea de actiuni nu mai face fata ofertei. Oricum, evolutiile din urmatoarele zile ne vor lamuri daca se va instaura o perioada de corectii ca si in anii precedenti sau aceasta scadere va fi “uitata”.

March 6th, 2007 5:27 am

Ei, ce ziceti acum, mai merita facut credit pentru investit la bursa? Si asta e abea inceputul…

March 6th, 2007 6:53 am

Bineinteles ca merita daca stii cum sa folosesti banii, scenariul asta cu scaderile se repeta in fiecare an si apoi isi revine iar si inchide anul cu profit de 30% sau mai bine. Am trecut deja de doua ori prin scaderi drastice si totusi am semnificativ mai multi bani decat am avut cand am investit prima data. Sa nu mai zic ca cei cu experienta in perioadele astea de scadere fac cei mai multi bani.

March 8th, 2007 5:44 am

Sper ca pana la urma cel care are dreptate sa fii tu si nu cel care a scris articolul din pagina de web www.adevarulonline.ro/articole/de-ce-nu-am-auzit-de-miliardele-lipsa/305313 .

March 8th, 2007 3:26 pm

Nu a exprimat nici o opinie interesanta tipul de acolo. E o tampenie sa compari (sau macar sa sugerezi) ca bursa are vreo legatura cu Caritasul. Bursa e pentru cei care o inteleg si o cunosc. Restul, daca intra fara sa cunoasca ce fac e foarte posibil sa piarda. Intotdeauna vor exista si perioade de pierdere si daca investesti pentru o perioada scurta e foarte posibil sa pierzi. Insa cei care stau pe bursa ani de zile si ajung sa o cunoasca bine mai mult ca sigur ca vor castiga constant (chiar daca odata la cativa ani intr-un anumit an vor pierde). Nu recomand nimanui sa investeasca pe bursa bani pe care nu si permite sa-i piarda. Eu deja mi-am multiplicat banii investiti si i-am si scos de pe bursa. Daca as pierde 90% din bani luna urmatoare tot nu as fi pe minus fata de investitia initala.
Totul tine de disponibilitatea fiecaruia de a risca. De aceea exista oameni de afaceri si angajati: oamenii de afaceri risca tot timpul, angajatii merg pe un venit sigur si constant. Fiecaruia i se potriveste un anumit profil de risc.

Si nu are dreptate tipul … au fost destul titluri in ziare care au zis ca bursa a pierdut peste un miliard de euro, inclusiv eu am zis asta. Si nu am vazut titluri care sa zica ca saptamana asta s-a recuperat la loc acel miliard (ca s-a recuperat). Asa e bursa, azi castigi, maine pierzi. Ideea e ca pe ansamblu sa castigi

*Nume
*Email
Website
Comentariu