Ultimele oferte publice initiale din 2006: un succes si un esec

Ultimele doua oferte publice initiale in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti care au avut loc in acest an au fost CCC Blue Telecom si Alumil. CCC Blue Telecom este a treia companie ca marime pe piata de televiziune prin cablu si a derulat o oferta publica initiala in vederea listarii la BVB care s-a incheiat saptamana trecuta, insa nu a reusit sa vanda decat 10% din pachetul de actiuni scos la vanzare. Acest lucru este echivalent cu anularea ofertei (banii fiind returnati investitorilor).

Motivul principal al acestui esec este se pare pretul prea mare solicitat pentru actiuni, care chiar daca a fost de tip licitatie (se licita intre o valoare minima si maxima - 2.5 si 7 lei pe actiune) se pare ca nu a fost pe placul investitorilor. Considerand ca si comparatie pretul platit pentru un client in cazul Astral Telecom pretul actiunii ar fi fost de 3.5 lei/actiune, insa intre cele doua companii exista diferente majore in favoarea Astral Telecom, cum ar fi cota de piata, tipul clientilor, infrastructura, imaginea pe piata. Toate acestea au dus probabil la nereusita acestei oferte initiale.

Ultima oferta publica initiala a anului este cea de la Alumil, firma ce se ocupa cu productia/distributia de profile de aluminiu, a carei perioada de subscriere expira astazi dar care deja de vineri era suprasubscrisa cu 10% (deci gradul de subscriere era vineri de 110%). Acest lucru inseamna ca actionarii nu vor putea cumpara numarul de actiuni pe care l-au dorit initial si vor trebui sa se multumeasca cu mai putine (diferenta de bani platita va fi returnata iar actiunile vor fi impartite proportional cu nivelul subscrierii - metoda pro-rata). Este posibil ca astazi, ultima zi, nivelul subscrierii sa creasca semnificativ, mai ales acum ca se stie ca oferta a fost suprasubscrisa, iar suprasubscrierea denota un interes crescut pentru actiunile emitentului deci o foarte probabila intrare pe bursa la un pret superior fata de cel din oferta. 

Ultima companie care a fost listata anul acesta este Transelectrica, a carei listare a fost un succes pretul fiind acum aproximativ dublu fata de cel din oferta initiala. 

December 18th, 2006 12:04 pm

Dan, m-ai facut sa regret ca nu am investit in Transelectrica cu acest excelent articol.
Se pare ca orice investitie in firme implicate in productia de energie e un pariu castigator. Apropo, ce parere ai despre Electromagnetica? Inteleg ca si-a diversificat activitatea inclusiv spre microhidrocentrale…

December 18th, 2006 3:19 pm

Nu stiu mare lucru despre Electromagnetica, dar o sa ma interesez. Si mie imi pare rau ca nu am avut bani pentru Transelectrica desi eram 99% sigur ca va fi un succes. Asta e, data viitoare ;)

*Nume
*Email
Website
Comentariu