Transelectrica intra pe bursa in forta

Dupa cum era de asteptat, prima zi de tranzactionare a actiunilor Transelectrica a confirmat inca o listare de succes atat pentru investitorii in aceste actiuni cat si pentru companie.

Dupa ce oferta publica initiala primara a fost suprasubscrisa de 6,46 ori, era destul de evident ca exista un interes mare pentru acest titlu. Pretul la care au putut fi cumparate actiunile companiei in urma cu 2 luni (in cadrul ofertei initiale) a fost de 16,8 RON/actiune, insa dupa doar doua luni investitorii au avut posibilitatea de a vinde actiunile la preturi situate intre 22,4 si 25,5 RON/actiune in prima zi de tranzactionare a acestora (29 august). Astfel, cei care au subscris in cadrul ofertei initiale si au vandut astazi au obtinut un profit intre 33 si 51% in functie de momentul zilei in care au vandut actiunile si asta intr-o perioada de 2 luni (echivalent cu o rata anuala de profit intre 200 si 300% !!).

Pretul de inchidere din prima zi a fost 22,8 RON, adica cu 35,7% mai mare decat pretul de achizitie a actiunilor in cadrul ofertei initiale. Si lichiditatea acestui titlu a fost foarte buna in ziua deschiderii, depasind 22 de milioane de RON, adica aproximativ jumate din rulajul inregistrat pentru toate titlurile din ziua respectiva.

Transelectrica este deja in top 5 al companiilor cele mai mari de pe bursa (dupa capitalizare) alaturi de Petrom, BRD, Banca Transilvania si Alro.

Fondurile atrase de Transelectrica in urma acestei listari vor fi folosite pentru finantarea interconectarii cu sistemele energetice ale Bulgariei, Turciei si Serbiei, ceea ce in viitor ar putea determina o reducere a facturii de electricitate.

August 30th, 2006 7:55 am

Hm, din ce punct de vedere a fost un succes? Din contră, mi se pare o mânărie pe faţă. Faptul că oferta publică iniţială a fost suprasubscrisă arată că preţul a fost MULT prea mic. Norma OPI este de +/- 20%. Aşa vezi că preţul a fost corect.
Impresia mea este că nişte oameni “informaţi” aflaţi în poziţii-cheie au marcat un profit frumuşel.

August 30th, 2006 4:47 pm

Eu zic ca pretul a fost potrivit. Daca era oferta initiala la 22 de RON nu mai era foarte interesanta. Oferta a fost suprasubscrisa asa de tare intrucat nu prea sunt multe listari intr-un an si orice listare atrage atentia foarte tare. Gandeste-te ca Broker Cluj a intrat cu un pret triplu fata de pretul de oferta si e companie privata, adica nu aveau nici un motiv sa faca donatii nimanui. Iar pe semestrul doi se estimeaza deja ca Transelectrica va avea profit 0 sau chiar pierderi. Mie mi se pare un pret super ok cel din oferta in conditiile in care trebuie sa-ti blochezi niste bani pentru o perioada nedefinita foarte clar (cam toate listarile intarzie fata de termenele initiale - si Transelectrica a intarziat cu 21 de zile) si in conditiile in care daca nu subscriau destui primeai banii inapoi, iar asa ca au suprasubscris ai primit actiuni doar de a 20%-a parte din bani (si restul banilor inapoi). Exista niste riscuri asociate unei listari pe bursa, perioade de asteptare, iar daca nu se ofera actiunile la un pret un pic sub cel real nu ai sanse sa le vinzi.

August 30th, 2006 6:43 pm

Argumentul nu ţine. Preţul de la listarea oficială a fost influenţat şi de preţul ofertei iniţiale. Dacă preţul din Oferta Publică Iniţială ar fi fost mai mare, şi preţul din prima zi de tranzacţionare ar fi fost mai mare - deci, avantaj pentru stat - însă în mod cert diferenţa de preţ nu ar fi fost atât de mare, deci, câştiguri mai mici pentru oamenii “de bine”.

August 30th, 2006 8:08 pm

Pai atunci de ce nu a fost si aici pretul din prima zi ca la Broker Cluj de 3 ori mai mare? Crezi ca daca actiunile ar valora 40 de lei le-ar vinde lumea asa usor cu 22.8? - s-au vandut de aproape 7 milioane de euro in prima zi. Pretul e dictat de cerere si oferta … iar compania dupa rezultatele pe care le are nu duce la ideea ca ar valora mult mai mult, mai ales ca e o companie de stat. Flamingo cand a intrat pe bursa a intrat aproximativ la acelasi pret cu pretul din oferta. Ma indoiesc ca piata ofera peste pretul din oferta publica initiala doar de dragul de a oferi mai mult. Pana si brokerii au estimat in medie pretul de acum. A, ca au profitat si unii smecheri, bravo lor … cine risca castiga. Eu personal n-am avut bani sa cumpar desi am estimat de mult un profit de peste 30% (inca din articolele mele din vremea ofertei)

HRISANT
September 1st, 2006 11:25 am

Felicitari domnule Chiriac pentru acuratetea prognozei dvs. de 22RON per actiune facuta cu patru zile inainte de prima zi de tranzactionare a Transelectrica …quite impresive

*Nume
*Email
Website
Comentariu