Topul actiunilor subevaluate raportat la profit

Indicele PER (sau P/E) este folosit pentru a reflecta durata (in ani) de recuperare a unei investitii in actiunile unei anumite companii din profiturile realizate de companie. Este unul dintre cei mai folositi indici in evaluarea valorii unei actiuni, desi exista suficiente cazuri cand folosirea doar a acestui indice ne poate duce la evaluari gresite. Cu cat valoarea indicelui este mai mica, cu atat actiunea este considerata mai buna (adica recuperarea investitiei se face mai repede).

In general exista o perceptie intre specialistii pietei de capital ca o actiune cu un indice PER sub 15 este interesanta pentru o investitie, iar o actiune cu PER peste 25 ar trebui vanduta. Desi aceasta regula este destul de buna pentru o analiza initiala, nu trebuie folosita strict pentru a face evaluari, existand multe alte criterii de evaluare de care ar trebui tinut cont (valoarea contabila a actiunii, cifra de afaceri, cota de piata, trend-ul companiei si al domeniului, profitul pe mai multi ani, istoric, imaginea pe piata, etc).

Astazi insa, va voi prezenta o lista cu actiunile listate pe bursa noastra care au cei mai buni indici PER, iar daca unul dintre acesti emitenti va atrage atentia va sfatuiesc sa faceti o analiza mai serioasa si sa nu tineti cont doar de indicele PER. Voi preciza si cresterea realizata de actiunea respectiva in anul 2006, pentru a va crea o idee de evolutia recenta a actiunii. Deasemenea, trebuie tinut cont ca rezultatele financiare complete pentru anul 2006 nu sunt disponibile la aceasta ora, acestea fiind publicate de obicei in primavara, de aceea indicele PER este calculat ori pe rezultate anualizate dupa profitul raportat pana in semestrul 3, ori dupa estimari proprii ale companiilor sau firmelor de brokeraj (valorile indicilor sunt preluate de pe site-ul kmarket.ro, care apartine de Intercapital Invest - nu mi le asum, doar vi le transmit mai departe).

Astfel, in ordinea crescatoarea a valorii PER avem: Silcotub (PER: 4,99, Crestere 2006: 27%), Rompetrol Well Services (PER: 8,32, Crestere 2006: 239,53%), Aerostar Bacau (PER: 8,88, Crestere 2006: 96,3%), Excelent (PER: 8,99, Crestere 2006: 21,74%), Policolor (PER: 9,50, Crestere 2006: 55,56%), Santierul Orsova (PER: 10,07, Crestere 2006: 70,45%), Alro Slatina (PER: 10,86, Crestere 2006: 73,21%), Vrancart (PER: 11,43, Crestere 2006: 13,68%), Artrom (PER: 12,98, Crestere 2006: 242,49%). Societatea de pe pozitia intai, Silcotub Zalau, confirma nevoia de analiza aprofundata deoarece chiar daca este prima in top cu un indice PER sub 5, aceasta societate va fi in curand delistata de la BVB, intrucat actionarul majoritar are deja peste 95% din actiuni si a demarat procedurile de delistare (a facut inclusiv o oferta pentru restul de actiuni - procedura obligatorie de altfel).

Deasemenea, trebuie sa tineti cont ca majoritatea societatilor aflate in topul celor mai buni indici PER nu sunt foarte lichide, nefiind posibile intrari si iesiri mari de capital pe aceste titluri (cel putin pana acum). 

*Nume
*Email
Website
Comentariu