Top 10 cele mai mari cresteri & scaderi la bursa

In editia de astazi, Ziarul financiar publica o statistica cu cele mai mari cresteri si scaderi din acest an a actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Concluzia este ca si in conditiile in care in ultima perioada am avut o serie de corectii, cei care au fost inspirati au putut obtine randamente foarte bune cu actiuni a unor companii cu rulaje mai mici. THR Marea Neagra (EFO), Electroputere Craiova (EPT) sau Artrom Slatina (ART) au adus randamente intre 320% si 356% pe parcursul celor noua luni fiind urmate indeaproape de Mecanica Ceahlau (MECF), Oil Terminal Constanta (OIL), Kandia-Excelent Bucuresti (EXC) si Comelf Bistrita (CMF) cu randamente intre 235% si 293%. Rompetrol Well Services (PTR) se afla pe locul 8 cu o crestere de 173% (si un rulaj mediu), Santierul Naval Orsova pe 9, iar Broker Cluj incheie lista Top 10 cu o crestere de 145% si o lichiditate medie foarte buna.

In topul scaderilor conduce Rulmentul Brasov (RBR) cu o scadere de 64% pe fondul intrarii companiei in stare de lichidare. Urmeaza MJ Maillis Romania (MJM) (-24%), Petrolexportimport Bucuresti (PEI) (-21%) si UCM Resita (UCM) (-14%) insa toate cu o lichiditate foarte mica. Marea “dezamagire” vine de la Petrom (SNP) care este una dintre cele mai lichide actiuni si a scazut cu 11% de la inceputul anului, fiind urmata de o serie de alte cateva companii cu lichiditate medie: Turbomecanica Bucuresti (TBM) (-9%), Altur Slatina (ALT) (-5%), Zentiva Bucuresti (SCD) (-5%). Lista este incheiata de Siretul Pascani (SRT) care are o depreciere minima (-1%) si de Banca Comerciala Carpatica (BCC) care de fapt a crescut de la inceputul anului cu 4% insa este in pozitia a 10-a a celor mai slabe performante ale actiunilor.

Personal detin actiuni din ambele liste (insa mai multe din lista actiunilor cu cresteri mari) si acest lucru ilustreaza cel mai bine de ce e bine sa ai un portofoliu diversificat: chiar daca unele actiuni vor scadea sau vor avea performante slabe, altele vor inregistra cresteri mai mari, important fiind ca pe ansamblu sa ai un procent de castig decent. Scopul unui investitor nu trebuie sa fie gasirea companiei care va avea cel mai mare randament ci realizarea unui portofoliu echilibrat care sa aduca cresteri decente cu riscuri minime asumate.

*Nume
*Email
Website
Comentariu