SIF-urile vor sa dea actiuni gratuite

Dupa ce anul trecut SIF Transilvania a luat hotararea de a acorda in loc de dividende actiuni gratuite (masura contestata totusi in instanta de unul dintre actionari), iata ca tot mai multe SIF-uri prind curaj si vor sa faca acest pas. SIF Moldova si SIF Banat-Crisana vor propune actionarilor ca in acest an sa acorde actiuni gratuite in locul dividendelor, dupa bine cunoscutele modele de succes Banca Transilvania sau SSIF Broker Cluj. Cel mai probabil se va merge pe dublarea capitalului social, adica emiterea unei actiuni gratuite pentru fiecare actiune existenta.

Pe de alta parte, SIF Transilvania se pare ca va propune in acest an acordarea de dividende, mai ales ca actiunile gratuite acordate anul trecut sunt inca blocate de la tranzactionare din cauza procesului cu actionarul contestatar, compania Cocor S.A.

In acest context celor doua SIF-uri le va fi greu sa obtina aprobarea actionarilor, mai ales ca voturile sunt foarte greu de “strans” intrucat SIF-urile au foarte multi actionari marunti (in urma programului de privatizare in masa) iar statutul SIF Moldova si SIF Banat-Crisana se pare ca cere o majoritate mai mare in luarea unor astfel de decizii decat statutul SIF Transilvania. Personal sunt un adept al acordarii de actiuni gratuite intrucat astfel compania are posibilitatea de a pastra profitul si a il reinvesti obtinand astfel cresteri viitoare mai mari de profit si cifra de afaceri. Iar la un nivel al dividendelor de aproximativ 2% din valoarea actiunii acestea pot fi considerate suficient de nesemnificative incat actionarul care le primeste nici sa nu le simta (asta bineinteles daca nu detine actiuni in valoare de milioane de lei). Un alt avantaj important este ca se evita impozitarea dividendelor (16%), bani care mergeau ca taxe catre stat si in acest mod raman pentru investitii. Sper ca actionarii sa se mobilizeze si sa adopte propunerile SIF-urilor si mai ales sa nu se gaseasca din nou vreun contestatar “istet” :)

*Nume
*Email
Website
Comentariu