Scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit

Codul fiscal se afla in dezbaterea senatului de ceva vreme si se pare ca senatul face o treaba buna (pentru noi contribuabilii, nu stiu daca si pentru stat). Amendamentele aduse sunt mai mult decat interesante. De exemplu, ieri senatorii au fost deacord cu scutirea companiilor de la plata impozitului pe profitul reinvestit, fapt care ar putea ajuta companiile semnificativ si sa le incurajeze sa investeasca mai mult in dezvoltare. Insa ca sa fie acceptate amendamentele Senatului, trebuie sa fie votate si de Camera Deputatilor, de aceea trebuie sa mai asteptam ca sa vedem daca chiar va exista aceasta facilitate de la anul.

Printre alte amendamente interesante se afla cel legat de impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri a microintreprinderilor (in loc de 3% cat este acum), acest amendament aparand dupa ce Guvernul propusese sa nu mai existe impozitare pe cifra de afaceri, ci doar 16% din profit. Totusi, definitia microintrepriderii ar putea fi modificata, fiind considerate microintreprinderi doar acele societati care au o cifra de afaceri care sa rezulte in proportie de mai mult de 50% din productia de bunuri materiale (probabil pentru a se elimina posibilitatea de a lucra pe microintreprindere cu contracte de consultanta sau servicii care pot fi de fapt metode de a evita impozitele pe salarii - celebra metoda fluturata de Guvern prin care se prefera lucrul pe microintreprindere in locul angajarii pentru a se plati taxe mai mici).

Si investitorii la bursa primesc semnale pozitive, intrucat au fost acceptate o serie de amendamente la propunerea initiala de a se impozita profitul cu 16% indiferent de perioada de detinere si de a se plati in avans 5% din profitul fiecarei tranzactii. Amendamentele acceptate prevad ca impozitul pe profitul obtinut din vanzarea unor titluri detinute mai mult de un an sa fie de 1%, iar la realizarea fiecarei tranzactii sa fie retinut doar 1% din profit. De fapt, exact acest lucru este prevazut si in codul fiscal actual, deci practic s-a votat pentru mentinerea prevederilor actuale privind piata de capital (fapt care ar trebui sa revigoreze un pic piata care era ingrijorata de noile prevederi propuse).

Si metoda de calcul a accizei minime la tutun a fost modificata, acest lucru insemnand ca tigarile ieftine nu se vor scumpi chiar asa de mult cum era prevazut initial.

Un ultim domeniu unde s-au adus amendamente interesante este agricultura, impozitul datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole fiind amanat cu doi ani fata de propunerea initiala.

Se pare ca neintelegerile dintre partidele din coalitie au dus la votarea anumitor amendamente, Partidul Conservator facand anumite intelegeri cu PSD, insa cam toate amendamentele votate sunt in favoarea contribuabililor, ceea ce personal ma bucura (desi sunt curios cum va putea stopa Guvernul abuzurile legate de scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, de exemplu un asociat la unei companii in loc sa ridice profitul sub forma de dividende ar putea sa-si cumpere o masina pe firma, astfel considerandu-se ca a reinvestit profitul si nu va plati impozit pentru banii respectivi).

anca p
July 24th, 2006 3:38 pm

Contabilul este fie mana stanga a oricarui om d afaceri, fie un rau necesar….oricum, e indispensabil, iar sa iti incepi o afacere fara el….e faliment sigur.
Fara a-l elogia pe “el” sau meseria asta, contabilul este cel care- in opinia mea, face munca murdara in orice societate comerciala- la propriu si mai ales, la figurat….mai ales daca e bun in ceea ce face. O diploma de economist nu te face inginer chimist, cum nu te face nici contabil, iar a privi lucrurile prin prisma asta, e o eroare. Un bun manager va sti sa aprecieze ajutorul pe care contabilul il aduce prin specificul meseriei, in descurcarea itelor financiare sau in multe cazuri in aranjarea acestora in asa fel incat sa se evite plata impozitelor pe venit, banii sa se mentina in sfera circuitului legal , iar pentru asta sa nu fie nevoie de o “plata” intre 5-10 ani.
Iar dak nu ne place idea de a avea un “soarece de biblioteca” in biroul de alaturi, cea mai buna varianta, este externalizarea serviciului contabil, adica apelarea la o societate de contabilitate.Am gasit un articol care m-a facut sa ma gandesc mai profund la subiect: Externalizarea serviciilor contabile - necesitate sau lux? (link catre: http://www.info-legal.ro/articole/externalizarea-serviciilor-contabile.php).
“Singurele” beneficii sunt dispunerea de un serviciu profesionist, beneficierea de date financiare, analize, statistici , bilanturi la cerere , sfaturi si lipsa unei griji in plus. Acum ….sigur nu avem nevoie de contabili?

*Nume
*Email
Website
Comentariu