Rompetrol, tranzactia anului

Vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol Group catre compania petroliera de stat din Kazahstan la un pret de 2,7 miliarde de dolari este fara indoiala cea mai importanta tranzactie de pe piata romaneasca din acest an. Piata bursiera a fost luata prin surprindere, momentul tranzactiei gasind actiunea principala a Rompetrol Group, RRC, la o valoare destul de mica. Astfel, inaintea anuntarii tranzactiei, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) se invartea in jurul valorii de 0.09 lei/actiune, in jurul careia se invarte de fapt pretul de cativa ani incoace.

In ultimii ani, RRC a avut evolutii puternice ascendente sau descendente, in functie de derularea evenimentelor. In momentul in care Dinu Patriciu a avut probleme cu justitia, valoarea actiunii a inceput sa scada vertiginos, iar pe masura ce aceste probleme au fost uitate actiunea a revenit la valoarea anterioara. Dealtfel, aceasta actiune a fost una “cu probleme” inca de la listare, intrucat s-a ajuns la investigarea modului in care a fost listata si au existat acuzatii de manipulare a bursei. Personal am detinut in mai multe randuri aceasta actiune si am trecut si prin perioade de crestere precum si prin perioade de scaderi puternice. Am scris inca de cand am pornit acest blog despre aceasta actiune ca este subevaluata, insa “stresul” permanent pe care il atragea asupra ei m-a facut pana la urma sa prefer sa o vand.

Acum insa se pare ca celor care au avut rabdare si au tinut in continuare actiunea le este rasplatita perseverenta. In primele doua zile de cand s-a facut publica aceasta tranzactie, actiunile grupului au crescut cu maximul zilnic permis (15% pe BVB sau 25% pe RASDAQ) si probabil vor continua sa creasca tot asa cateva zile la rand. Iar a reusi sa cumparati acum actiuni este aproape imposibil, intrucat cererea este de 100 de ori mai mare ca si oferta (iar cererile sunt satisfacute in ordinea plasarii lor).

Ce trebuie inteles este ca tranzactia facuta nu este cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta ci cu actiunile Rompetrol Group, care detine 50,9% din RRC, precum si majoritatea din Rompetrol Well Services (PTR) si Rompetrol SA - Rafinaria Vega (VEGA). Dupa cum se poate observa, exista mai multe companii Rompetrol, si doar 75% din actiunile uneia dintre ele au fost vandute - insa a celei care detine procente de control la toate celelalte companii Rompetrol. Practic compania kazaha detine acum controlul la toate companiile Rompetrol fara insa a detine neaparat peste 50% din fiecare companie, intrucat ei detin 75% dintr-o companie care are peste 50% din toate celelalte companii. Daca facem un calcul matematic, ei detin doar 75% x 50,9% = 38,17% in mod direct din RRC, insa au puterea de decizie in ambele companii. Pe ansamblu, compania kazaha a obtinut controlul in toate companiile The Rompetrol Group, insa in mod real detin sub 50% din aceste companii a caror capitalizare bursiera cumulata este de 1,45 miliarde dolari. Din aceasta cauza este cu atat mai interesant ca au oferit 2,7 miliarde de dolari pe actiuni a caror valoare la bursa nu depasea 0,6 miliarde dolari (inainte de cresterea de dupa anuntul de cumparare).

De aceea, ma astept ca pretul actiunilor celor 3 companii sa creasca vertiginos in perioada urmatoare, cel mai mult probabil cel al Rompetrol Rafinare Constanta, care a stagnat atatia ani (PTR si VEGA au avut oricum evolutii destul de bune in ultimii ani).

August 29th, 2007 4:44 pm

Cum de nu s-o fi zvonit mai din timp ca Patriciu vrea sa vanda pachetul de control ?!
Ciudat, cum angajatii romani din imediata apropriere a lui Patriciu au fost capabili sa pastreze atata confidentialitate ?!
Am vizitat cu 1 zi inainte de preluare site-ul KTD sa arunc o privire la care par cele mai subevaluate actiuni. M-a frapat ca Rompetrol era subevaluata fata de pretul contabil cu circa 16%. Dar a produs asta declicul sa cumpar actiuni Rompetrol? Nu, deoarece mi-am spus ca asa cum nu cumpar inelul de aur de la individa care ma opreste pe strada tot asa nu pot cumpara ceva de la Patriciu… De unde ar putea rezulta regula ca nu exista reguli…

August 29th, 2007 7:10 pm

Pai cred ca anumite persoane au stiut, insa noi suntem prea mici ca sa aflam asa ceva din timp. Oricum se pare ca s-a oprit momentan la 0.14 RON/actiune … personal ma asteptam sa creasca si azi cu 15%

August 31st, 2007 2:11 am

Vad ca actiunile Rompetrol & Co. au luat-o toate in jos cu circa 8%. Sa fie iarasi jocul de insider trading…?

August 31st, 2007 5:04 am

Si eu sunt curios sa vad ce o sa se intample in continuare … acum 2 zile se bateau ca sa cumpere la pretul la care a scazut astazi! Se pare ca ar fi declarat Patriciu ca pretul spus de el va ramane confidential, adica nu vor fi dezvaluite detalii oficiale despre contract. Practic, ca va trebui sa-l credem pe cuvant ca a primit suma respectiva de bani de la compania kazaha. Poate de asta a luat-o in jos, lumea nu mai are incredere in ce zice Patriciu :)
Daca a facut chestia asta atunci a manipulat grosolan bursa :) Din nou :)

August 31st, 2007 10:23 pm

Sau poate ca scaderile Rompetrol ( azi a mai scazut ca. 3,8%) sunt datorate matematicii bine explicate azi de Evenimentul Zilei, citez:
” Ajustata in functie de datorii, care se plaseaza la circa 750 de milioane de dolari, valoarea grupului Rompetrol coboara la 2,85 miliarde de dolari.”

September 1st, 2007 8:59 am

Nu cred ca e asta … cu tot cu datorii, la valoarea mare cu care s-a tranzactionat compania catre cea din Kazahstan (daca e adevarata valoarea) ar fi trebuit sa creasca. Probabil ca lumea nu mai are incredere in Patriciu cand declara ca pretul a fost asta :)

*Nume
*Email
Website
Comentariu