Rezultate companii bursiere pe primul trimestru

Marea majoritate a companiilor romanesti listate la BVB au raportat deja rezultatele pe primul trimestru. Desi au existat unele temeri legate de situatia dificila internationala care ar putea afecta veniturile si profitul companiilor, companiile romanesti par sa nu fie afectate de acest lucru, raportand in medie profituri si cifre de afaceri semnificativ mai mari decat pe primul trimestru al anului trecut. In medie, cifra de afaceri a principalelor companii listate a crescut cu peste 50%, iar profitul cu aproape 90%.

O influenta mare asupra acestor cifre spectaculoase o au evolutiile foarte bune ale Petrom si BRD, care au cifre de afaceri si profituri semnificativ mai mari decat a celorlalte companii si care au avut evolutii excelente: cifra de afaceri a BRD a crescut cu 120% fata de trimestrul 1 din 2007, iar profitul cu 54%, iar in cazul Petrom cifra de afaceri a crescut cu 35% si profitul cu 156%. Doar profitul Petrom pe primul trimestru, care se apropie de un miliard de lei, reprezinta mai bine de 60% din profitul total al primelor 40 de companii listate luate impreuna.

Alte domenii care au avut cresteri spectaculoase sunt cel bancar (toate bancile listate au rezultate spectaculoase, cresteri a profitului de 54% la BRD, 58% la Banca Transilvania si 1697% Banca Carpatica - care insa anul trecut a avut un prim trimestru foarte slab), constructiile (in special Impact - profit cu 136% mai mare), companiile din domeniul chimic, in special ingrasaminte chimice (Azomures si Amonil au trecut pe profit dupa ce anul trecut in primul trimestru erau ambele pe pierdere). Tot o crestere semnificativa, atat procentual cat si valoric, a avut Transelectrica, care a reusit sa isi mareasca profitul pe primul trimestru al 2008 cu 94% fata de anul precedent.

De partea cealalta, ALRO Slatina este printre companiile care au inregistrat reduceri semnificative ale profitului (in special valoric), de -26%. Daca ar fi sa dam un exemplu de domeniu de activitate unde profiturile s-au redus semnificativ probabil ca cel mai bun ar fi cel al companiilor de servicii financiare, SIF-urile si Broker Cluj, a caror profituri s-au injumatatit in medie (Broker Cluj avand o reducere chiar mai drastica, in special datorita evolutiei descrescatoare a bursei din primul trimestru).

Rezultatele bune ale majoritatii companiilor, cresterea economica de 7,5% raportata pe primul trimestru si redresarea monedei nationale din ultima vreme ar putea da un imbold pozitiv bursei de valori in perioada urmatoare, asteptat probabil de multi investitori. Insa acest lucru pare sa depinda mai mult de sentimentele investitorilor straini, decat de cele ale investitorilor locali.

*Nume
*Email
Website
Comentariu