Primele zile din noul an la bursa

In ultimii ani a existat o regula nescrisa ca primele zile din ianuarie aduc cresteri semnificative ale cotatiilor la bursa. In ultimii 5 ani, prima zi de tranzactionare a adus cresteri ale indicelui BET intre 2,5 si 5%.

Si in acest an aceasta regula a fost respectata, iar prima zi de tranzactionare (3 ianuarie) a adus o crestere a indicelui BET de 5% si o crestere si mai spectaculoasa a BET-FI (indicele care reflecta evolutia SIF-urilor) de 8,6%. Si valoarea tranzactiilor din prima zi a fost semnificativa, de 28,6 milioane euro, de doua ori si jumatate mai mare decat valoarea tranzactiilor dintr-o zi obisnuita. Toate actiunile importante au avut cresteri semnificative, cele mai mari cresteri fiind la cele cinci SIF-uri (in medie de 8,6%), insa nu au fost de neglijat nici cresterile Petrom sau BRD de 7% sau Banca Transilvania, Transelectrica si Rompetrol Rafinare de aproximativ 6%.

A doua zi de tranzactionare a adus mici corectii pentru societatile care compun BET (cele mai lichide societati), inregistrandu-se pe ansamblu o scadere de 0,33%. Corectia pentru SIF-uri a fost ceva mai mare, destul de previzibil daca tinem cont de cresterea spectaculoasa din prima zi, BET-FI inregistrand o scadere de 2,7%. Oricum, in doua zile de tranzactionare (din care una de scadere) randamentul este foarte bun, depasind inflatia anuala. Deasemenea exista deja actiuni care au crescut cu peste 30% deja in aceste doua zile, cum ar fi Mechel Targoviste care a inregistrat deja o crestere de 31,3% (dupa ce si anul trecut a avut o crestere spectaculoasa media pe ultimul an fiind de 978%).

January 5th, 2007 10:19 am

Nu e o regula nescrisa, e chiar bine documentata. Ii zice “january effect“.

January 5th, 2007 8:06 pm

Da, dar e o chestie care o inveti din experienta in general … nu apare in manualele de initiere in ale bursei :)

Vali
January 11th, 2007 5:32 pm

Interesante primele zile…Toti credeau ca va creste enorm…nu numai 1 zi.
De cand urmaresc atent tot ce se intampla, ma lovesc de indicatori necunoscuti pentru grafice, precum si de lipsa unor materiale bune de studiu (carti)…
Este posibil sa deschizi un topic nou in care sa ne mai arati si noua “muritorilor de rand” ce inseamna una alta? :) In special am incercat sa ma uit pe niste grafice, si nu am gasit absolut niciunde detalii pentru indicatori ca RSI,SMA, MCAD, Benzi Bollinger…
Am cautat si carti scrise de Gann, Buff prin tot orasul, dar deasemenea nu am gasit niciunde :((
Cred ca am nevoie de mai mult material didactic ca sa pot participa la un nivel mai constient la discutiile de pe forum :), in special pentru AT si AF

In afara de asta, cunosti un tool care sa arate suprapus in timp real bursa de la sibiu cu cea de la bvb (derivate versus futures)? Sau cum as putea realiza acest lucru

Multumesc anticipat

January 11th, 2007 6:40 pm

Si eu sunt “muritor de rand” ca si tine si daca ai observat in general eu preiau stiri care mi se par interesante (sau daca fac analize fac pe datele existente nu pe ce ar putea fi in viitor) fara sa dau sfaturi de cumparare sau ceva, pentru ca nu sunt broker sau consultant financiar - eventual doar zic ce as face eu si asta de obicei nu in articol ci in comentarii.
Nici eu nu stiu sa fac analiza tehnica pe grafice, stiu doar cateva chestii de baza si ce am invatat din experienta. Analiza tehnica e o chestie mai mult matematico-statistica decat economica.
Cam greu sa gasesti informatii de genul asta, eu in general cand am nevoie de asa ceva caut informatia in engleza pe google - in romaneste nu prea sunt sanse.

Eu urmaresc BVB, Rasdaq si Sibiu pe interfata online de la Vanguard, firma de brokeraj prin care fac eu tranzactiile si care cred ca are cea mai buna aplicatie online (nu sunt convins de asta ca nu am vazut multe interfete, dar ceva ma face sa cred ca la partea online sunt cei mai buni). Insa, asta presupune sa ai cont la ei si sa platesti un abonament lunar de 35 RON (chiar daca nu faci tranzactii - daca faci tranzactii comisionul se scade din cei 35 RON si atunci daca faci suficiente tranzactii iesi ca si cum nu ai avea abonament, platesti doar pentru tranzactii)

Daca intentionezi sa tranzactionezi online iti recomand aplicatia online de la Vanguard (mai ales daca vrei sa faci tranzactii de macar 2000 RON lunar ca sa nu platesti separat si abonament de acces la interfata). Avantajul unei astfel de interfete este ca informatia e live (pe BVB nu e live) si au si multe alte informatii acolo (inclusiv iti calculeaza cat trebuie sa dai impozit la stat :) ). Sibiul are o aplicatie facuta de ei cu care sa urmaresti, Eltrans parca ii zice. Daca nu ma insel abonamentul de acces la aplicatia online de la Broker Cluj e 20 RON, dar mie personal mi s-a parut mai slabutza interfata decat cea Vanguard (exista ceva demo la fiecare parca). Exista multe alte aplicatii online, dar nu am lucrat cu ele. Vanguard sunt foarte buni dupa parerea mea si serviciile sunt chiar bune. Exista altii mai ieftini ca ei, dar la ce ofera cred ca merita sa incerci daca intentionezi sa faci tranzactii cat de cat.

*Nume
*Email
Website
Comentariu