Prima zi pentru Transgaz

Drepturile de alocare asociate actiunilor Transgaz au inceput sa fie tranzactionate de ieri la BVB, pentru a oferi posibilitatea celor care au subscris sa isi poata valorifica actiunile inainte ca acestea sa fie listate efectiv la BVB. Un drept de alocare este echivalent cu o actiune, cu mentiunea ca un drept de alocare are asociate cateva riscuri (foarte mici), printre care riscul ca actiunea sa nu fie listata la BVB la termenul estimat.

Pretul de start a fost spectaculos si a aratat ca investitorii au tratat foarte serios drepturile de alocare si au considerat ca riscul de a investi in acestea inainte de listarea actiunilor este nesemnificativ. Pretul de deschidere a fost de 321 de lei, cu 67% mai mare decat pretul la care au fost subscrise actiunile (191,92 lei). Pe parcursul zilei au existat fluctuatii mari, specifice unei prime zile de tranzactionare, iar pretul actiunii a variat intre 286,5 si 340 de lei, pretul la inchidere fiind de 294,8 lei/actiune (sau drept de alocare). Pretul mediu de tranzactionare a fost de 301,5 lei, cu 57% peste cel initial.

Desi randamentul este spectaculos, pentru cei care au vandut alte actiuni ca sa cumpere Transgaz miscarea nu s-a dovedit a fi cea mai buna: din cauza gradului mare de suprasubscriere, care a fost de 11,3 pentru investitorii mici (cei care au investit sub 500.000 RON) si chiar mult mai mare pentru investitorii mari, randamentul mediu de 57% se transforma intr-un randament real de aproximativ 5%, intrucat la fiecare 100.000 de RON investiti in oferta s-au putut cumpara actiuni doar de 8.850 RON, castigul real fiind 5.044 RON. In aceiasi perioada, SIF-urile, Banca Transilvania sau alte actiuni au crescut cu peste 10%, aducand castiguri nete mai bune. In schimb pentru cei care au avut oricum fonduri mari la dispozitie sau au putut imprumuta fara dobanda bani pentru 2 saptamani, afacerea s-a dovedit a fi foarte profitabila. Personal, intrucat am avut o suma limitata la dispozitie, am ales varianta a doua si am investit in alte actiuni care pana acum mi-au adus un randament real mai bun. Sa speram ca in 2008 vom avea mult mai multe oferte publice initiale si ca nu va mai exista o “foame” asa de mare pentru actiuni noi incat sa trebuiasca sa investesti 100.000 de RON pentru a putea cumpara actiuni de aproximativ 10.000 RON.

April 4th, 2008 9:24 am

Buna ziua,

puteti sa ne precizati cum putem aparea si noi pe acest site?

Rog raspuns pe email pentru ca la contact nu apare nimic

Cu stima,
www.coltuc.ro

*Nume
*Email
Website
Comentariu