Petrom, la jumatate din capacitate

Decizia de suspendare a autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim pentru 6 luni lasa Petrom fara jumatate din puterea de rafinare. Aceasta decizie a fost luata in urma nerespectarii de catre Petrom a unor obligatii de reducere a poluarii.

Efectele acestei decizii s-au vazut imediat asupra actiunii Petrom, care oricum nu traversa o perioada grozava. In prima zi dupa aflarea acestei decizii actiunile au cazut cu 4,7%, pana la 0,5050 RON/actiune. Si alte actiuni, a unor companii a caror activitate e strans legata de Petrom au inregistrat scaderi:Oltchim Ramnicu-Valcea, pentru care rafinaria Arpechim este printre principalii furnizori de materie prima, a scazut cu 2,5%, iar operatorul portuar Oil Terminal cu 2%. In schimb, actiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu 1,2%, acestia detinand o alta mare rafinarie din tara (Petromidia). Totusi, se spera la redeschiderea rafinariei intr-un timp relativ scurt, de cateva saptamani, efectele inchiderii pe cateva luni fiind de mare impact asupra intregii economii romanesti.

Pe ansamblu, capitalizarea Petrom s-a redus intr-o singura zi cu 430 de milioane de euro. Anumite companii de brokeraj care aveau recomandari de cumparare pentru actiunile Petrom, cum ar fi Vanguard, si-au retras aceasta recomandare in noile conditii.

Dinu Patriciu pare a fi printre cei care sunt cei mai avantajati de aceasta decizie, unii speculand chiar ca inchiderea rafinariei ar fi o decizie politica (cunoscute fiind relatiile de prietenie intre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu). Altii merg mai departe cu speculatiile si cred ca Dinu Patriciu ar fi chiar interesat de achizitionarea rafinariei Arpechim, ceea ce i-ar aduce un control majoritar asupra pietei de rafinare din Romania.

Intre timp, inclusiv pretul benzinei este incert pentru urmatoarea perioada, majoritatea analistilor fiind convinsi ca acesta va creste daca rafinaria va fi inchisa mai multe luni. Toti sunt insa deacord ca rezultatele Petrom pe acest an vor fi afectate de aceasta decizie, mai ales daca reluarea activitatii la rafinarie va dura mai mult de cateva saptamani.

May 30th, 2007 11:03 am

eu am vazut speculatii ca ar fi o decizie politica, insa una care ar favoriza petrom (care ar urma sa cumpere mai ieftin rafinaria).

*Nume
*Email
Website
Comentariu