Panica pe burse

Bursele din toata lumea trec printr-o perioada prelungita de scadere, care se reflecta bineinteles si pe bursele romanesti. Este greu de gasit un singur motiv pentru scaderea burselor, cel mai probabil este un cumul de factori care a dus la aceste scaderi.

Problemele pornesc in principal de la cele mai mari economii a lumii, cea americana in special. Economia americana trece printr-o perioada grea, cu o scadere importanta a numarului de credite ipotecare care a dus la pierderi mari in domeniul bancar. Pierderile au dus la scaderi mari pe burse in domeniul bancar, neincredere, panica. Domeniul bancar fiind unul de mare importanta la bursa, scaderile s-au propagat si in alte domenii iar celelalte burse mondiale au fost la randul lor influentate de scaderi. Pe deasupra, a mai aparut si “criza” petrolului, a carui pret se invarte in jurul a 100 de dolari pe baril, iar dolarul este mai slab ca niciodata. Bursele asiatice, parteneri comerciali puternici ai Statelor Unite au reactionat si ele, la fel cele europene.

Insa motivele nu se limiteaza doar la evolutiile economice internationale. Nici in tara situatia nu e grozava: deficitul de cont curent e in crestere accelerata (consumam tot mai mult din import si exportam putin), inflatia a depasit binisor estimarile (in special din cauza secetei care a dus la scumpirea alimentelor in toata Europa), leul pierde teren fata de euro. Pentru un investitor strain acestea nu sunt semnale bune, chiar daca multe din companiile romanesti listate au profituri in crestere. Pentru ca daca el a investit 100.000 de euro la un curs de 3.11 lei/euro (la inceputul lui iulie 2007), acum ii vor trebui cu 10% mai multi lei ca sa scoata macar aceiasi suma in euro. Iar multi investitori straini au venit si pentru ca leul a fost o lunga perioada in crestere, fapt care adunat cu cresterea de pe bursa oferea o crestere totala foarte buna.

Un alt motiv ar putea fi si asteptata oferta de listare a Transgaz, pentru care multi investitori pastreaza bani cat mai multi, intrucat se stie ca din cauza numarului mic de oferte publice initiale de pe bursa noastra cererea este foarte mare cand apare o oferta, depasind chiar si de peste 10 ori oferta de actiuni. Astel, ca sa cumperi actiuni la Transgaz de 10.000 de euro, e foarte probabil ca vei avea nevoie sa mobilizezi 100.000 de euro pentru a fi sigur ca vei prinde actiuni de aproximativ 10.000 de euro. Deci multi investitori au nevoie de bani cash, ceea ce ii face sa nu se grabeasca sa cumpere alte actiuni si eventual sa vanda ce detin acum pentru a face rost de cash. Iar cand oferta e mai mare ca si cererea, scaderea preturilor este inevitabila.

Deci motive pentru scaderi ar fi destule, intrebarea este ce se va intampla in continuare. Parerea mea personala este ca in perioada urmatoare vor fi cel putin doua motive interne care ar trebui sa inverseze trendul. Dupa trecerea ofertei Transgaz, daca oferta va fi suprasubscrisa masiv, asa cum se estimeaza, foarte multi investitori vor ramane cu o gramada de bani (dupa parerea mea aproximativ jumatate de miliard de euro), pe care cel mai probabil vor dori sa-i investeasca in actiuni inainte de terminarea anului, mai ales ca multe au scazut destul de mult si sunt tentante. Deci vor incepe sa cumpere, cererea va creste. Un eventual succes masiv al ofertei Transgaz va mai readuce si increderea pe piata.

Pe de alta parte, venind perioada sarbatorilor sume mari de bani o sa vina din afara, majoritatea euro, de la romanii care lucreaza in Italia si Spania care vor trimite bani acasa sau vor veni acasa de sarbatori si vor face cheltuieli. Asta inseamna un surplus de euro la vanzare, deci o scadere a euro fata de leu (anul trecut euro a scazut puternic dupa jumatatea lui noiembrie). Un motiv in plus ca investitorii straini sa reintre pe pozitii de cumparare. Iar inflatia cel mai probabil va fi mult mai mica in noiembrie si decembrie decat a fost in octombrie.

Sigur ca situatia internationala e destul de complicata si ar putea afecta in continuare bursa romaneasca chiar daca pe plan local ar veni motive de redresare. Insa la bursa trebuie sa fii dispus sa risti, mai ales ca una dintre “teoriile” bursei zice: “cumpara pe panica, vinde pe entuziasm”, adica exact invers decat am fi tentati sa facem in mod normal. De aici incolo, depinde de talentul fiecaruia de a deosebi o scadere justificata de una ”de panica” (si de a identifica momentul de ”panica maxima”), iar apoi de a trece peste starile de entuziasm general si a vinde la momentul potrivit.

November 14th, 2007 1:54 am

Panica pe burse se va transforma de azi in raze de soare pe BVB deoarece, pentru un timp, preconizez ca trendul se va inversa pe crestere. De ce? Pai tocmai citesc despre un anunt OPEC cum ca ar putea creste productia de petrol…si acest anunt va calma emotiile investitorilor de la burse

November 14th, 2007 2:03 am

Nu stiu daca marirea productiei de petrol este un factor suficient pentru a inversa trendul … trebuie sa asteptam si sa vedem :)

*Nume
*Email
Website
Comentariu