Oferta publica initiala Teraplast Bistrita

Grupul Teraplast Bistrita, care are ca activitate principala prelucrarea maselor plastice si productia materialelor de constructie, va derula in perioada 7-17 aprilie o oferta publica initiala (IPO) prin care va scoate la vanzare 20% din actiunile companiei (49,5 milioane actiuni). Cumparatorii vor avea posibilitatea sa “liciteze” intre 1 si 1,4 lei pe actiune, iar la finalul perioadei de subscriere in functie de pretul oferit si sumele subscrise se va stabili un pret final de subscriere, investitorii care au licitat preturi mai mari avand prioritate. Practic, pretul final de oferta va fi stabilit in asa fel incat oferta sa fie suprasubscrisa de minim 3 ori dupa care actiunile vor fi alocate prin metoda pro-rata pentru investitorii care au oferit cel putin pretul final de oferta (deci nu este tocmai o “licitatie” clasica). In cazul in care oferta nu va fi subscrisa de 3 ori pretul de oferta va fi cel minim, adica cel de 1 leu. Deasemenea vor exista si drepturi de alocare, care vor putea fi tranzactionate inainte ca actiunile sa fie listate la BVB.

In 2006, Grupul Teraplast a avut o cifra de afaceri de 156,8 milioane lei si un profit de 9,2 milioane lei. Pentru 2007 nu au fost anuntate inca rezultatele financiare, insa dupa primul semestru cifra de afaceri era de 93,3 milioane lei si profitul net de 8,65 milioane lei. Conform estimarilor conducerii companiei, cifra de afaceri pentru 2007 a fost in jur de 240 milioane lei. Pentru 2008 se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 38% fata de 2007.

La ora actuala, actionarii principali ai companiei sunt Dorel Goia (fost actionar Astral Telecom) care detine 39,3% si Emanoil Viciu cu 24,5%. Alti actionari importanti sunt SIF Banat-Crisana cu 13% si producatorul ungar de tevi si tubulatura din plastic Marley Magyarorszag cu 9,2%. 

Fondurile obtinute in urma listarii la bursa vor fi folosite pentru finantarea investitiilor in urmatorii ani, in special relocarea si extinderea capacitatilor de productie, dar si in dezvoltarea regionala in tari ca Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria.

*Nume
*Email
Website
Comentariu