Indicii bursieri ating noi maxime

Indicele BET-FI, care reflecta activitatea bursiera a societatilor de investitii financiare (SIF), a atins ieri un nou record de 78.512 puncte, urcand spectaculos cu 5,77% fata de ziua precedenta. Explicatia pentru aceasta crestere semnificativa pare a fi reactia investitorilor la decizia CNVM de a permite societatilor de administrare a investitiilor (SAI) de a achizitiona mai mult de 1% din actiunile unui SIF, considerandu-se (pana la proba contrarie) ca acestea nu actioneaza concertat cu fondurile de investitii pe care le administreaza. Practic limita de 1% exista in continuare pentru fiecare fond de investitii in parte, insa societatea de administrare poate cumpara pana in 1% pentru fiecare fond pe care il administreaza (iar multe SAI-uri administreaza mai multe fonduri de investitii).

De la inceputul anului, BET-FI a crescut cu 24,6%, asemanator cu BET-C (indicele general al bursei) care a inregistrat o crestere de 24,97%. Indicele BET, care cuprinde doar cele mai lichide 10 companii a crescut “doar” cu 14,45% de la inceputul anului.

Ce este interesant de constatat pana in acest moment este ca actiunile cele mai lichide de la bursa au crescut semnificativ mai lent de la inceputul anului fata de media bursei (iar primele 10 companii influenteaza semnificativ si media generala a bursei, tragand-o in jos), ceea ce inseamna ca actionarii sunt mai activi pe companiile mai mici in acest an. Si eu am ales sa investesc preponderent in companii mici in acest an (Prodplast si Comelf Bistrita, pastrand insa in portofoliu si actiunile foarte lichide) iar rezultatele sunt mai mult decat multumitoare: Prodplast a crescut de la inceputul anului cu 48,19% iar Comelf Bistrita (pe care am ales-o mai mult din “patriotism local” - deoarece am locuit multi ani acolo) cu 332,96%!

Nu recomand insa cumpararea doar de actiuni mici, mai ales daca nu stiti suficient de multe despre acele companii si despre bursa. Actiunile mici sunt foarte volatile si la fel cum cresc pot sa si scada foarte rapid. Cel mai indicat este sa aveti un portofoliu format din actiuni ”de traditie” la care sa mai adaugati eventual o parte mai mica de actiuni mai putin lichide care vi se par ca pot avea potential (dar incercati sa aflati cat mai multe despre companiile respective inainte de a cumpara, pentru ca cele mici sunt putin cunoscute si pot aparea si surprize neplacute).

*Nume
*Email
Website
Comentariu