Greva la bursele romanesti

Sedintele bursiere de astazi vor incepe mai tarziu cu o ora decat de obicei. Atat Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cat si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) au decis suspendarea activitatii pentru o ora pentru a protesta impotriva incoerentei Ministerului de Finante care emite ordine care contrazic Codul Fiscal.

Astazi este ultima zi in care, conform solicitarilor Ministerului de Finante, investitorii la bursa care au efectuat anul trecut tranzactii cu titluri detinute mai putin de 365 de zile trebuie sa depuna declaratia 226. Desi aceasta declaratie are doar doua campuri destinate sumelor (mai exista campuri dar pentru nume, prenume, etc) nimeni nu pare sa stie cu certitudine cum trebuie completata, cu atat mai putin “specialistii” Ministerului de Finante. Aparent totul pare foarte simplu: se declara castigul pentru titlurile detinute mai putin de 365 de zile si se aplica o cota de 16% pentru castigul specificat.

La inceput, toata lumea a facut o presupunere de bun simt si a considerat ca la rubrica “Castig” se trece eventualul profit rezultat in urma tuturor tranzactiilor cu titluri detinute mai putin de 365 de zile. Si in aceasta faza insa se specula pe diverse teme cum ar fi daca se deduc cheltuielile cu comisioanele brokerilor sau nu, daca se tine cont si de tranzactiile de tip futures, etc. Pentru a “face lumina”, cu 3 zile inainte de termenul limita au inceput sa apara declaratiile “specialistilor” ministerului, care sustin ca pentru a determina castigul se considera doar tranzactiile care au produs castig, urmand ca restul tranzactiilor care au produs pierderi sa fie declarate doar in mai. Singura problema este ca odata cu depunerea declaratiei exista si obligatia platii impozitului pentru suma declarata, ceea ce inseamna ca daca castigul se declara asa cum sustine ministerul practic toti investitorii care au avut macar o singura tranzactie unde au iesit cu pierderi vor plati statului un impozit mai mare decat trebuie, urmand sa astepte cel putin un an ca statul sa le dea inapoi banii platiti in plus. Pentru ca lucrurile sa devina si mai complicate, statul deja a retinut anul trecut in avans un impozit de 1% pe tranzactiile cu titluri detinute peste 365 de zile, multi investitori deja platind anul trecut impozit in avans mai mult decat trebuie, acum urmand eventual sa mai plateasca inca un impozit pentru un profit nerealizat sau pentru care deja au platit impozit prea mare. Astfel, statul ar putea obtine un credit pe un an de zile cu dobanda zero (teoretic zero pentru ca la anul vor trebui sa suporte costurile de trimitere a banilor inapoi - insa sunt convins ca au intelegeri foarte bune cu bancile romanesti), valoarea creditului putandu-se ridica teoretic la 16% din valoarea tuturor tranzactiilor castigatoare cu titluri detinute mai putin de 365 de zile efectuate in 2006 pe bursele romanesti (o estimare grosiera imi spune ca e vorba de cel putin cateva sute de milioane de euro, probabil chiar miliarde de euro).

Totusi, e foarte putin probabil ca “tunul” ministerului sa se ridice la acest nivel pentru ca investitorii in majoritate vor declara castigul net (sau nu vor depune nici o declaratie), intrucat, oricare ar fi recomandarile ministerului, Codul Fiscal este in favoarea investitorilor. Din cate se pare, Codul Fiscal nici macar nu prevede nimic legat de declaratia 226, cu atat mai putin sa contina o astfel de metoda de impozitare in care sa se tina cont doar de tranzactiile castigatoare.

Un alt motiv pentru care e imposibil ca statul sa incaseze impozitele in acest fel este foarte simplu: unii investitori nu au si nu au avut niciodata atatia bani cat ar trebui sa plateasca impozit. Practic, daca investesti 10000 de lei noi la inceputul anului si esti un investitor foarte activ (sa zicem ca faci tranzactii zilnice - cumperi si vinzi actiuni in aceiasi zi) poti avea un rulaj anual poate chiar de milioane de lei noi, fara insa a realiza neaparat si profituri de acest ordin de marime. Daca rulajul a fost sa zicem de 1 milion de lei noi, dintre care jumate din tranzactii (ca valoare) consideram ca au adus castiguri, impozitul ar trebui platit pentru 500.000 de lei noi, adica 80.000 de lei impozit desi profitul este zero si investitorul nu a avut niciodata atatia bani pe bursa (la fel cum oricine ar putea schimba zilnic 100 de euro in lei si apoi din lei inapoi in euro, ruland acei bani pana la sfarsitul anului de 365 de ori ati rula teoretic 2×36.500=73.000 de euro dar in realitate aveti doar 100 de euro si cel mai probabil pierderi aparute din cauza comisioanelor de schimb).

Personal am declarat castigul net si oricine ma intreaba ii voi spune sa declare acelasi lucru. De fapt, chiar si in varianta declararii castigului net deja in majoritatea cazurilor se plateste impozit mai mult decat trebuie, pentru ca e castig net doar pe tranzactiile cu titluri detinute sub 365 de zile (pe celelalte tranzactii cu titluri detinute peste 365 de zile pot exista pierderi mai mari sau impozitele deja retinute pot fi prea mari fata de castiguri). Este foarte probabil ca si cei care nu vor depune declaratia 226 si impozitul aferent sa fie acoperiti din punct de vedere legal, intrucat mai multe surse credibile spun ca nu exista o astfel de prevedere in Codul fiscal. Sunt convins ca daca nu-si revizuieste atitudinea in acest caz, ministerul se va alege cu o gramada de procese pe cap pe care mai mult ca sigur le va pierde. Totusi, inca mai sper ca poate greva de maine va atrage atentia suficient de tare si responsabilii pentru acest haos vor fi demisi - incepand cu Sebastian Vladescu.

January 25th, 2007 9:55 am

Poate cei care detin parghiile ( gonind investitorii) urmaresc sa parieze pe scaderea puternica a actiunilor si…coincidenta… diverse firme cipriote vor cumpara puternic actiunile cele mai devalorizate pentru ca apoi sa se anunte remedierea situatiei…

January 25th, 2007 2:56 pm

Este si asta o posibilitate :) … dar cum am zis si intr-un articol anterior, eu cred mai mult in varianta cu incompetenta decat in cea cu manipularea intentionata.

January 25th, 2007 3:53 pm

În legătură cu “creditul” pe care l-ar obtine statul astfel, nu doar că nu are dobândă, însă statul mai câştigă ceva din toată actiunea: valoarea inflatiei, 5%.
Dorinţa mea de Crăciun în 2007 asta va fi: “Vreau să fiu Statul. Sau dacă nu se poate, măcar ministru de finanţe.”

January 25th, 2007 5:34 pm

Dane, functionarul roman are un talent imbatabil in a organiza mici erori, defectiuni, cozi si orice este necesar pentru ca publicul sa fie nevoit sa-i apara frecvent cu oportunitati si/sau bani negrii in bot ( deci da dovada chiar de o supercapacitate cand vrea). Avem atatea modele de organizare la dispozitie inclusiv pentru impozitarea veniturilor la bursa! Eu nu mai cred in mitul incompetentei romanesti. Societatea capitalista se reduce la bani si la satisfacerea 100% a pretentiilor consumatorilor.
Normal ar fi daca esti incompetent sa platesti asta din propriul buzunar dar daca ti se permite sa spui intr-una ” Eror humanum est” si sa bagi bani in buzunar atunci mentalitatea functionareasca ramane in vechea rutina.

*Nume
*Email
Website
Comentariu