Final de an pe bursa

Indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET, a crescut in acest an cu 22,3%, iar BET-FI, indicele care reflecta evolutia SIF-urilor cu 32,4%. Desi randamentele sunt inferioare celor din anii anteriori, acest lucru este explicabil intrucat si inflatia este in scadere iar piata bursiera este din ce in ce mai matura si stabila. Randamentele BET de chiar si peste 100% atinse in urma cu cativa ani vor fi foarte greu sa mai fie atinse (probabil imposibil) intrucat in acei ani bursa era la inceputurile ei si multe actiuni erau puternic subevaluate (iar inflatia si devalorizarea leului erau semnificative).

Daca tinem cont de faptul ca leul s-a apreciat in acest an fata de euro si dolar, randamentele bursiere sunt si mai bune daca le raportam la valuta: aproximativ 30% pentru BET si 44% pentru BET-FI. Astfel, un investitor strain pe bursa romaneasca care a venit cu valuta la inceputul anului a putut obtine un randament spectaculos doar mizand pe cele mai populare actiuni.

Actiuni lichide de pe piata, de exemplu Impact si Antibiotice Iasi au adus randamente de peste 65%, insa au existat companii mai putin lichide pe piata care au adus randamente mult mai spectaculoase de peste 150%, de tipul Albalact, Artrom Slatina si IAR Brasov (ultima avand un randament de aproximativ 550%, dupa ce in anumite momente ale anului randamentul a fost chiar mai mare de atat).

Dintre bursele din regiune, doar bursa din Rusia a adus randamente mai bune ca cele aduse de bursa romaneasca.

December 20th, 2006 9:19 pm

Ma intreb ce lucruri deosebit de vandabile au facut anul acesta cei de la IAR Brasov ca sa le creasca de 6 ori valoarea pe piata?

December 21st, 2006 1:24 am

Pai in primul rand le-a crescut profitul de 5 ori fata de anul trecut, cifra de afaceri de 2 ori si in plus este in proces de privatizare, fiind interesate mai multe companii de pachetul majoritar dintre care Bell Helicopters si Eurocopter. Pana la urma se pare ca a participat la licitatie doar Eurocopter.

*Nume
*Email
Website
Comentariu