Evolutia pietei de capital in saptamana 22-26 mai 2006

In aceasta saptamana Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie interesanta. Piata a fost foarte volatila (scaderi si cresteri mari de pret), investitorii fiind dusi de la agonie la extaz de scaderi/cresteri ale cotatiilor companiilor importante de chiar 10% intr-o singura zi.

Este greu de explicat de ce au avut loc aceste variatii puternice de pret, existand multiple posibile explicatii: propunerea din Codul Fiscal ca fiecare vanzare a unui pachet de actiuni sa fie impozitata cu 5% (fara sa fie foarte clar daca pe profitul obtinut sau pe valoarea tranzactiei - acum se impoziteaza cu 1% profitul obtinut per tranzactie si se regularizeaza la sfarsit de an impozitandu-se cu 1 sau 16% in functie de perioada de detinere), raportul de tara care nu a specificat o data clara de aderare, hotararile CNVM care permit delistarea unei companii printr-o simpla hotarare a adunarii generale a actionarilor (desi se pare ca CNVM a revenit asupra deciziei), raspandirea gripei aviare (!?!). Insa ce cred ca trebuie observat este ca bursa de la Bucuresti a evoluat la fel ca si alte piete de capital din Europa Centrala si de Est, existand de exemplu o evolutie foarte asemanatoare pe bursele de la Praga sau Varsovia. De aceea tind sa cred ca anumite fonduri straine de investitii au vandut o parte din actiuni pe pietele din est fiind atrase de marirea dobanzii la dolar de catre banca centrala americana. Daca nu ma insel acest lucru s-a intamplat si cu prilejul altor mariri a dobanzii de interventie pentru dolar (cam in aceiasi perioada a anului trecut).

Oricum ce este bine de stiut de catre investitori este ca inevitabil au loc si aceste scaderi neprevazute si aparent inexplicabile si ca nu trebuie sa intre in panica cand acest lucru se intampla. Unii chiar recomanda cumpararea de actiuni pe panica si vanzarea lor in momentele de entuziasm. Personal neavand bani cash disponibili nu am putut cumpara actiuni in momentul cand cazusera cam la nivelul jumatatii anului trecut (Petrom 0.44 RON, SIF2 la 1.8 RON, etc) si intrucat au cazut cam toate nici nu am vrut sa vand anumite actiuni pentru a cumpara altele (au scazut aproximativ in acelasi ritm sau chiar daca unele au scazut mai mult diferenta nu era suficient de mare incat sa acopere comisioanele de vanzare/cumparare). Astfel, avand doar putini bani disponibili, am cumparat contracte futures la termen pe luna septembrie pe bursa de la Sibiu (considerand ca daca nu are loc o revenire rapida termenul de iunie ar fi prea apropiat), ceea ce este echivalent teoretic cu cumpararea de actiuni, insa se realizeaza cu sume de cateva ori mai mici. In general daca vreti sa cumparati pe panica, adica in momentul in care actiunile scad puternic, este bine sa asteptati pana in momentul in care vedeti ca tendinta de scadere a disparut si ca incep sa apara semnale de crestere. Pana vineri investitia in contracte futures se dovedise de succes, reusind sa obtin in 2 zile un profit “virtual” de aproximativ 30%. Acest lucru l-am mai incercat si cu alte ocazii cand piata a scazut semnificativ si in cele mai multe cazuri s-a dovedit a fi o investitie buna. Insa trebuie sa intelegeti ca acest lucru este destul de riscant, pentru ca actiunile isi pot continua scaderea si atunci veti pierde bani si cu actiunile si si cu contractele futures, de aceea recomand sa investiti sume mici in astfel de momente, pe care va permiteti sa le pierdeti (in general pe bursa e bine sa investiti bani care sa nu va fie vitali).

Oricare ar fi motivele scaderii, aceste momente sunt bune pentru intrarea pe piata, putand avea randamente foarte bune intr-un timp scurt. Trebuie insa sa analizati care ar putea fi motivele scaderii si sa nu riscati sume mari de bani.

La sfarsitul saptamanii indicele BET inregistra o crestere de 0.5%, BET-C de 0.18%, iar BET-FI o scadere de -3.99%. Deci cu exceptia SIF-urilor, restul companiilor de top incluse in indicele BET au recuperat pierderea pana vineri, avand chiar o mica crestere.

O mica observatie spre final: fondurile de investitii pe actiuni si cele mixte au toate randamente negative fata de inceputul anului, insa acest lucru nu trebuie sa va descurajeze si sa nu mai investiti in astfel de fonduri - am convingerea ca pana la sfarsitul anului randamentele vor fi pozitive si peste rata inflatiei. 

Paraschiv Victor
June 22nd, 2006 12:52 am

Cred ca pe BVB functioneaza un extrem de bine proverbul “Banul la ban trage….cel putin la cel mult”.
In afara de evenimentele care influenteaza evolutia pietei locale, exista si zile in care legea o fac cei cu bani care prin aruncarea in joc a unor sume relativ mici de bani creeaza panica in piata.
Pe de alta parte consider ca bursa mai are nevoie de niste instrumente fundamentale : vanzarea in descoperit si introducerea marjei.
Marja cred ca va creea un surplus de lichiditate in piata ceea ce va duce la stabilitatea preturilor si va mai taia din fluctuatiile aberante ale cotatiilor induse de anumite interese.
Vanzarea in descoperit mi se pare un instrument natural in piata (el este deja implementat si operational in pietele mari internationale de referinta) si totodata o posibilitate de a face “profit” si pe scaderea actiunilor.
Dar poate ma insel…

June 22nd, 2006 4:33 am

Da … din cate stiu vor sa introduca instrumente noi gen marja si poate si vanzarea in lipsa … incet incet evolueaza si BVB :) acum e nevoie de o gura de aer se pare mai intai

*Nume
*Email
Website
Comentariu