Rompetrol - a fi sau a nu fi

Va fi sau nu arestat Dinu Patriciu? Cat de mult ar trebui sa influenteze acest lucru valoarea actiunilor Rompetrol (RRC - prescurtarea de pe BVB)?

Este foarte greu de raspuns la aceasta intrebare. Dupa parerea multor analisti valoarea unei actiuni Rompetrol este undeva pe la 0.2 RON daca ne luam dupa rezultatele din 2005. De altfel aceasta este si parerea mea … insa actiunea se zbate intre 0.08 si 0.1 RON de vreo doua saptamani.

Teoretic actiunea este puternic subevaluata si un investitor ar putea fi tentat sa cumpere. Insa in starea de incertitudine care domina acum asupra Rompetrol se pare ca nu sunt multi cei care se ingramadesc sa cumpere.
Intradevar Dinu Patriciu a sugerat ca activitatea companiei ar putea fi chiar intrerupta daca compania mai este hartuita in continuare in acelasi stil. Acest lucru nu poate decat sa-i ingrijoreze pe investitori carora le e frica sa nu se trezeasca cu o actiune fara valoare. Suspendarile dese de la tranzactionare sunt deasemenea un motiv de ingrijorare, lichiditatea avand si ea de suferit.

Si eu incerc de ceva vreme sa-mi dau seama daca ar fi bine sa vand actiunile RRC care le am sau dimpotriva sa cumpar. Mi se pare putin probabil ca societatea sa-si opreasca activitatea chiar si fara Dinu Patriciu la conducere intrucat ea are un profit bun in ultima vreme si sunt convins ca sunt destui oameni care pot conduce afacerea chiar daca Patriciu ar fi arestat.
Iar daca admitem ca Patriciu este “haituit” politic (de catre Basescu cum sustine el sau de catre altcineva - oricum de la putere) tot ajungem la intrebarea urmatoare: vor cei de la putere, reprezentanti ai statului roman sa nu mai functioneze Rompetrol, care aduce un procent semnificativ la bugetul Romaniei si pe deasupra mai are si cateva zeci de mii de angajati? Putin probabil. Nu vad de ce un guvern ar avea interesul sa distruga o companie care aduce cateva sute de milioane de euro anual la buget si sa lase fara slujba cateva zeci de mii de angajati (de grevele carora nu ar scapa foarte usor). Nu vad care dintre politicienii importanti dintre cei ai puterii nu ar fi afectat (impreuna cu partidul) de o scadere a PIB-ului si a incasarilor bugetare cu 5%. Si imi vine greu sa cred ca cineva din opozitie are putere asa de mare incat sa puna la cale arestarea lui Dinu Patriciu trecand peste vointa lui Basescu sau Tariceanu.

Deci parerea mea este ca orice se va intampla, Rompetrol va merge in continuare inainte. Chiar daca fara Dinu Patriciu, care trebuie sa recunoastem ca pare a fi foarte bun ca manager.
In cel mai rau caz posibil, compania va ramane sub conducerea altcuiva care nefiind asa de inspirat si influent ca si Patriciu va avea rezultate mai slabe - dar tinand cont ca pretul petrolului e tot in crestere iar cererea la fel, cred ca e destul de greu sa nu reuseasca sa faca un profit bunicel si fara Patriciu si ceilalti care mai sunt cercetati.
Varianta fericita (pentru actionari) ar fi ca Dinu Patriciu sa aiba castig de cauza si incet incet sa se lase totul uitarii, caz in care actiunea ar putea sa mearga catre valoarea ei reala.

Facand o analiza a cazurilor pesimiste si optimiste cele mai plauzibile, eu cred ca probabilitatea de a castiga e mai mare decat cea de a pierde pentru un potential investitor in actiuni RRC si de obicei acesta e un semnal bun de a intra pe o anumita actiune. Pentru curajosi ar putea fi o idee buna cumpararea de contracte RRC pe piata de la Sibiu cu termen cat mai indepartat - echivalent cu a cumpara actiuni din piata la termenul respectiv dar la un pret estimat acum de investitori (in curand au sa apara pe piata de la Sibiu contracte cu termen de 9 si 12 luni).

Oricum nu investiti bani pe care nu va permiteti sa-i pierdeti si diversificati-va portofoliul. Personal nu as pune in portofoliul meu de actiuni RRC mai mult de 25%. Si nu uitati ca fara sa va asumati riscuri nu puteti sa realizati castiguri mari si rapide

Calin Trif
March 19th, 2006 2:25 pm

Pe piata de la Sibiu nu se tranzactioneaza “actiuni RRC”. Si daca ajungi sa pui ii portofoliul tau 25% “actiuni RRC de la Sibiu” de fapt te joci cu de 2 ori valoarea portofoliului tau.
Lasand asta la o parte, poti spune ca ai un portofoliu diversificat cand detii in jur de 10 actiuni din domenii diferite. Daca ai 25% actiuni RRC si inca 25% actiuni SNP, eu zic ca esti un bun candidat pe post de client al bursei de la Sibiu.

Dan Chiriac
March 19th, 2006 3:12 pm

Partea cu portofoliul se referea la portofoliu BVB de 25%. E treaba investitorului ca restul de 75% e in acelasi domeniu sau nu (oricum nu recomand asa ceva). Dar chiar in acest caz poate ca nu ar fi o idee rea 25% SNP pentru ca daca s-ar inchide RRC SNP ar avea de castigat :). Intradevar pe Sibiu sunt contracte si nu actiuni, dar ce vroiam sa zic e ca luand contracte e ca si cum ai lua actiuni - deci sa nu ne pierdem in termeni :)

Calin Trif
March 19th, 2006 4:09 pm

Daca piata petroliera s-ar duce in jos (ceea ce li se pare irealizabil/incredibil/intolerabil majoritatii “investitorilor” romani) un astfel de portofoliu ar pierde de 2 ori. 50% pe acelasi domeniu nu e diversificare.
Cand zici sa nu ne pierdem in termeni despre cine vorbesti? Contractele pe Sibiu sunt la termen (ha! joc de cuvinte!), asta inseamna ca esti presat de timp ca valoarea lor sa creasca. Ceea ce te face un speculator.
As intelege sa recomanzi contracte pe Sibiu in loc de actiuni ca “investitie” daca ai fi un broker si ai castiga un comision din asta. Dar tu ce interes ai sa maschezi o speculatie ca o investitie?

Dan Chiriac
March 19th, 2006 4:30 pm

Eu nu recomand investitorilor sa isi faca un portofoliu de actiuni diverse dar din acelasi domeniu de activitate, dar ziceam ca o intrerupere a activitatii la Rompetrol ar insemna mai mult ca sigur o crestere a activitatii Petrom. Momentan ne confruntam mai des cu probleme pe Rompetrol decat pe domeniul petrolier in general (si oricum si eu ma aflu printre cei care cred ca e putin probabil sa pice piata petroliera momentan). Oricum portofoliul meu include 20% companii din domeniu petrolier si nu am de gand sa maresc acest procent, insa daca o luam strict dupa tipul pietei atunci restul portofoliului meu e prost gandit pentru ca include 80% actiuni din domeniul financiar - chiar daca un pic diferite: banci, SIF-uri, Broker Cluj. Insa sa nu uitam ca atat SIF-urile cat si Broker Cluj fac profit din investitiile lor in domenii foarte diverse: bancar, farmaceutic, petrolier, turistic, etc

Calin Trif
March 19th, 2006 5:34 pm

La 80% actiuni in domeniul financiar, as zice ca ori esti putin sinucigas, ori ai doar 1,000 RON in portofoliu.
In restul lumii, domeniul financiar are variatii mari, dar din nefericire in Romania a mers doar in sus. Cum trebuie sa revina la medie la un moment dat, cred ca vor fi multi “investitori in domeniul financiar” care se vor arde.
Sper ca tu, devenind constient de conditia ta de speculator (conditia majoritatii romanilor de altfel), vei avea putin noroc si iti vei retrage banii din acest sector inainte de “marea friptura”.

Dan Chiriac
March 19th, 2006 6:15 pm

Dupa cum am explicat si mai sus nu consider ca SIF-urile si Broker Cluj sunt tocmai in domeniul financiar pentru ca mare parte din profitul lor se realizeaza in alte domenii (la SIF e drept ca 70% sau mai bine din profit vine de la banci, dar portofoliul e diversificat totusi - iar BRK face bani mai mult din investitii in alte domenii nefinanciare). Observ ca esti foarte pesimist. E bine sa fii prevazator dar daca te astepti la “marea friptura” in toate domeniile atunci chiar nu ar mai avea rost investitiile pe bursa. Poate de aia ti-ai retras toti banii de pe bursa? :)

*Nume
*Email
Website
Comentariu