Detinerea de actiuni la compania angajatoare

Tot mai multe companii mari ofera actiuni angajatilor in incercarea de a-i fideliza. De obicei aceste actiuni sunt oferite la preturi speciale, uneori mult sub valoarea lor reala de piata. Pe de alta parte se considera ca un angajat este mai motivat sa faca in asa fel incat companiei angajatoare sa ii mearga bine pentru ca astfel ii vor creste si lui actiunile, deci implicit va deveni mai bogat.

De cele mai multe ori cumpararea de actiuni la compania angajatoare este un lucru pe care ar trebui sa-l luati in considerare daca compania va face o astfel de oferta, pentru ca s-ar putea dovedi dupa cativa ani a fi o investitie foarte buna. Unul dintre cele mai interesante exemple este cel al BCR, unde angajatii au putut cumpara actiuni cu aproximativ 1,06 RON bucata, iar in momentul privatizarii Erste Bank a platit pentru o actiune 7,65 euro, adica in jur de 27 RON. Astfel, angajatii care au cumparat actiuni, au obtinut intr-o perioada scurta un profit ipotetic de 2700% (ipotetic pentru ca actiunile nu sunt listate la bursa, deci nu au un pret de referinta) insa se pare ca multi reusesc sa vanda actiunile chiar si la preturi mai mari de 27 RON (cel putin la rubricile de mica publicitate exista preturi chiar duble la vanzare). Bineinteles ca angajatii care au reusit sa cumpere un numar mare de actiuni au facut cea mai buna investitie din viata lor, care ii poate transforma in oameni bogati peste noapte (exista angajati care au chiar si cateva zeci de mii de actiuni) la 10.000 de actiuni de exemplu profitul ipotetic (la pretul oferit de Erste Bank) fiind de 260.000 de RON, adica 2,6 miliarde lei vechi, asta la o investitie initiala de doar 100 de milioane lei vechi.

Desi BCR este printre companiile unde angajatii care au cumparat actiuni au obtinut o rata uriasa de profit, exista multe alte companii unde investitiile in actiunile companiei angajatoare au adus si vor aduce satisfactii si profituri foarte bune. Banca Transilvania a anuntat ca va oferi angajatilor 35 de milioane de actiuni la un pret special de 0,36 RON in conditiile in care aceste titluri sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti iar ultimul pret de inchidere a fost 1,09 RON, adica de 3 ori mai mult decat pretul pe care il vor plati angajatii. Desigur ca in majoritatea cazurilor exista anumite restricitii legate de vanzarea acestor actiuni, acestea neputand de multe ori sa fie vandute decat dupa o anumita perioada de detinere sau in anumite conditii, insa in momentul in care ti se ofera la o treime din pretul pietei acestea sunt o investitie care nu trebuie ratata. Si angajatii Romexterra Bank ar putea fi in curand mai bogati intrucat banca ungara MKB este interesata de preluarea bancii si a trimis oferte celor 100.000 de actionari pentru cumpararea acestor actiuni. Angajatii au putut cumpara actiuni cu aproximativ 2.8 RON, iar oferta MKB este asteptat sa fie de 7-8 RON/actiune, deci si in acest caz aproape o triplare a valorii actiunii.

Insa nu numai in domeniul bancar exista aceasta practica de a oferi angajatilor actiuni la preturi speciale, ci si in alte domenii. Angajatii Petrom vor putea achizitiona in acest an 8% din actiunile Petrom la pretul oferit de OMV, adica 5,25 eurocenti pe actiune, in conditiile in care Petrom este listata pe bursa iar o actiune valoreaza aproape 15 eurocenti.

Multe alte companii au facut astfel de oferte, iar daca compania la care sunteti angajat va face o astfel de oferta este bine sa o luati in considerare si sa investiti in actiunile companiei (in cele mai multe cazuri). Cine stie, poate ca in cativa ani actiunile respective vor valora suficient de mult incat sa va puteti retrage din activitate cu o avere frumusica.

xyz
September 22nd, 2007 1:18 am

Doar sefii pot cumpara,nu orice angajat.

September 22nd, 2007 4:59 am

La BCR orice angajat a putut cumpara (din cate stiu eu), insa intradevar sunt companii care ofera actiuni doar sefilor sau oamenilor foarte buni pe care vor sa-i tina neaparat in companie.

*Nume
*Email
Website
Comentariu