Despre impozite si taxe - viitorul cod fiscal

Am citit in mai multe ziare in ultimele zile ca impozitul pentru microintreprinderi va creste in 2007 de la 3 la 16%. Asa cum a fost prezentat in multe locuri, ai fi avut impresia ca impozitul va creste de peste 5 ori. Nimic mai fals: stirea a fost prezentata superficial, neprecizandu-se ca impozitul actual de 3% este pe venit, iar cel de 16% va fi pe profit. Iar acest lucru face diferenta, intrucat eu estimez ca de fapt in medie impozitele platite de IMM-uri vor scadea.

Sa va explic de ce cred asta. Pentru ca un impozit de 16% pe profit sa fie mai mare decat cel de 3% pe venit, trebuie ca profitul sa fie cel putin 20% din cifra de afaceri (adica 16% impozit din 20% profit din cifra de afaceri este echivalent cu 3.2% impozit pe toata cifra de afaceri). Ori pentru ca o firma sa faca un profit de 20% din cifra de afaceri, aceasta firma trebuie sa fie destul de performanta (cele mai mari companii de pe Bursa de Valori Bucuresti nu reusesc acest lucru - si in general putine companii de pe Bursa reusesc aceasta performanta) si in al doilea rand, trebuie ca aceea firma sa vrea sa faca profitul respectiv. La o microintreprindere, unde cifrele de afaceri sunt destul de mici, nu e foarte greu sa “incarci” cheltuielile: telefoane, benzina, curent electric, consumabile, etc, practic detinatorul firmei isi poate plati toate cheltuielile de intretinere pe firma daca firma are sediu acasa la el, castigand astfel si TVA pe care apoi il poate deduce si diminuandu-si si profitul (si totul cat se poate de legal). Pe de alta parte, acest tip de impozit incurajeaza si investitiile (tot in scopul de a micsora profitul impozabil), ceea ce nu poate fi decat bine. Oricum parerea mea este ca statul a dat vrabia din mana pe cioara de pe gard si a renuntat la un impozit pe cifra de afaceri, usor de controlat, cu unul care (mai ales la societatile mici cum sunt microintreprinderile) poate fi usor evitat. Eu cred ca impozitele incasate de la microintreprinderi vor scadea anul viitor prin aceasta miscare. Deci in acest caz 16% se poate dovedi a fi mai mic decat 3%.

In ceea ce priveste celelalte impozite, o modificare importanta este cea asupra impozitului pe tranzactiile bursiere, unde nu se va mai aplica o cota diferentiata de 1 si 16% ca acum (in functie de durata de detinere a actiunilor), ci se va aplica o cota unica de 16% pe profitul realizat. Acest lucru nu este imbucurator pentru cei care tranzactioneaza actiuni si alte valori mobiliare si zic eu ca este o noua lovitura aplicata bursei de catre autoritati dupa ce a mai aplicat anul aceasta cateva lovituri SIF-urilor (prag de detinere maxim 1% pentru actionari care actioneaza concertat!?), Petrom-ului (vanzarea la pret preferential a 8% din actiuni angajatilor), companiilor de ingrasaminte chimice (marirea pretului la gaze), etc. Daca in varianta actuala de impozitare investitorii erau incurajati (pentru ca daca detineai actiuni perioada mai lunga aveai impozit mic de 1%), acum putem spune ca noul impozit va dezavantaja si investitorii si speculatorii (adica cei care cumpara si vand in perioada scurte de timp). Modificarea acestui impozit nici macar nu este justificabila financiar la ora actuala, intrucat numarul de investitori pe bursa este inca foarte mic, iar statul va incasa sume nesemnificative din acest impozit. Nu zic ca profitul realizat pe bursa nu ar trebui impozitat cu 16% ca si celelalte domenii, ci doar ca nu este inca un moment bun intrucat piata de capital este inca mult prea mica comparata chiar si cu cea din tarile estice proaspat integrate.

La fel la impozitul pentru profitul realizat din tranzactiile imobiliare, ar fi fost indicata diferentierea de impozitare intre speculatori (care cumpara un teren sau imobil, pentru a-l revinde semnificativ mai scump dupa un timp relativ scurt - facand asta doar pentru profit) si cetateanul obisnuit care vrea sa-si schimbe apartamentul dupa 10-20 de ani, care astfel va fi nevoit sa dea o mare parte din suma incasata statului (intrucat preturile in domeniul imobiliar sunt in continua crestere iar in 10 ani pretul poate fi de cateva ori mai mare). Daca ar fi sa facem un simplu calcul, un cetatean care va cumpara in 2007 un apartament cu 3 camere intr-un oras de marime medie cu 150.000 RON si il va vinde peste 10 ani cu un pret de 450.000 RON (lucru plauzibil daca tinem cont de preturile imobilelor din UE) va plati in momentul vanzarii un impozit de 48.000 RON adica 480 de milioane lei vechi (!!!) (sa speram ca impozitul nu se va aplica si retroactiv si ca va exista o cota forfetara decenta - acum exista o cota forfetara de 5%, deci daca apartamentul este vandut cu 5% mai scump atunci nu se plateste impozit).

Oricum ce trebuie apreciat este ca astfel politica fiscala va fi mult mai coerenta, impozitul de 16% devenind astfel cu adevarat “unic” - pe veniturile salariale, pe profitul societatilor comerciale, pe dividende, pe profitul din tranzactii imobiliare, bursiere, din dobanzi bancare - toate vor fi din 2007 de 16%. Sau cel putin asa ni se spune acum - cine stie, pana in 2007 mai sunt suficiente luni incat guvernul sa se mai razgandeasca de vreo cateva ori.

*Nume
*Email
Website
Comentariu