Bursa pe primul trimestru

Dupa primele trei luni ale anului se observa o anumita migratie a investitorilor catre piata RASDAQ, unde inca exista destule companii putin cunoscute si de multe ori subevaluate, cu lichiditate mica si volatilitate mare.

In conditiile in care companiile de pe BVB sunt in atentia publicului de multi ani, actiunile de pe aceasta piata au atins anumite niveluri de pret unde cotatiile sunt relativ stabile, surprizele fiind rare. BET-C, indicele care urmareste evolutia companiilor de la BVB cu exceptia SIF-urilor a crescut de la inceputul anului cu 10,7%, iar BET, indicele care cuprinde cele mai mari companii listate pe BVB a crescut cu 6,2%. Desi nu sunt cifre spectaculoase totusi evolutiile sunt bune, aducand un profit anualizat decent si mai mare de 4-6 ori decat un plasament bancar. Exista si la BVB companii care au evoluat spectaculos, cum ar fi Turism Felix (TUFE), transferata de curand de pe RASDAQ, care a inregistrat o crestere de 157% de la inceputul anului. Alte companii de la BVB care au inregistrat cresteri spectaculoase au fost Kandia-Excelent (EXC) - 120,2% si Aerostar Bacau (ARS) - 113,8%, companii care au reusit sa-si mareasca profitul de patru respectiv doua ori fata de anul precedent. Dintre actiunile mai lichide se remarca Transelectrica (TEL) cu o crestere de 39,9% justificata tot de rezultatele foarte bune.

Dintre evolutiile negative ale inceputului de an se remarca SIF-urile, in medie acestea scazand cu 6,2%, desi SIF Transilvania a reusit o apreciere de 9,4%, lucru datorat proiectului de marire a capitalului social din profitul pe anul 2006.

RASDAQ-C, indicele general al pietei RASDAQ a inregistrat o crestere foarte buna, de 35,2%, lucru care denota cresterea interesului investitorilor pentru actiunile mai putin cunoscute de pe aceasta piata. De departe, cea mai spectaculoasa crestere pe aceasta piata este cea a Imotrust Arad (ARCV), o companie din domeniul imobiliar, a caror actiuni au inregistrat o apreciere de 522,9%!

Sfatul meu pentru cei care vor profituri spectaculoase este sa studieze cu atentie piata RASDAQ pentru ca exista inca destule oportunitati pe aceasta piata, insa sa tina cont ca si riscurile sunt semnificativ mai mari pe aceasta piata din cauza volatilitatii mai mari si a lichiditatii reduse.

*Nume
*Email
Website
Comentariu