Bursa de la A la Z (partea intai)

Multi ati auzit probabil ca bursa a adus profituri mari investitorilor in ultimii ani - pretul actiunilor anumitor societati au crescut chiar cu peste 100% in 2005 (de exemplu societatile de investitii financiare, cunoscute ca si SIF-uri, dar si alte societati). Multi dintre voi v-ati gandit la un momentdat ca poate ar fi o idee buna sa investiti o parte din banii dumneavoastra pe bursa, dar va e frica de necunoscut. De aceea voi porni o serie de articole in care voi vorbi despre lucrurile de baza pe care trebuie sa le stiti inainte de a investi pe bursa.

Dar ce este bursa? Bursa este o piata specializata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (in Romania doar actiuni si obligatiuni) pretul de tranzactionare reglandu-se in functie de cerere si oferta. Ea se supune unor anumite reguli stabilite de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) care la randul ei este subordonata Parlamentului. Tranzactiile intre cumparatori si vanzatori sunt realizate prin intermediul unor societati de brokeraj autorizate. Aceste societati au angajate persoane autorizate, denumite brokeri, care se ocupa de intermedierea tranzactiilor.

Deci in primul rand trebuie sa stim ca pentru a putea sa ne investim banii pe bursa, trebuie sa contactam o agentie de brokeraj sau direct un broker. Metodele de contactare a unui broker sunt diverse: putem merge la sediul unei societati de brokeraj, putem sa contactam telefonic un broker sau intrucat tehnologiile folosite pe piata de capital sunt dintre cele mai moderne, putem sa realizam contactul cu compania de brokeraj prin intermediul internetului. (Eu de exemplu nu-mi cunosc brokerii si nici nu am fost vreodata la sediul agentiei de brokeraj, intrucat tranzactionez prin intermediul internetului). Exista destul de multe societati de brokeraj in Romania (in jur de 50-60 din cate stiu eu). Aceste agentii percep anumite comisioane pentru a intermedia tranzactiile intre vanzatori si cumparatori. De obicei se percepe un procent din valoarea tranzactiei care in general este intre 0.5 si 8% in functie de rulaj si de societatea de brokeraj. Aceste comision se percepe si de la vanzator si de la cumparator. Suma minima acceptata de o societate de brokeraj pentru deschiderea unui cont este in general de 500-1.000 RON, dar pot exista si companii care sa impuna sume mai mari. Un comision decent pentru rulaje de pana la 60.000-100.000 RON pe an este de 1-1.5%. Comisionul poate fi mai mare pentru rulaje mai mici, pentru rulajele de cateva miliarde de lei vechi (sute de mii de RON) fiind in general negociabil pana spre 0.5%. Mai exista alte taxe, in general mici, pentru deschidere cont, eventual taxa lunara de access la anumite informatii financiare, etc. Deasemenea, daca reusiti sa faceti profit prin cumpararea si apoi vanzarea unor actiuni si perioada intre cumpararea si vanzarea actiunilor este mai mica de un an veti plati si impozit pe profitul realizat de 16%, iar pentru perioade mai mari de un an un impozit de 1%.

Trebuie sa stiti ca odata ajunsi la broker veti avea mai multe optiuni de investitii: Bursa de Valori Bucuresti - BVB, cea mai lichida si in general cu companiile cele mai renumite, Bursa Electronica Rasdaq (care a fost absorbita de BVB de curand deci vor fi una singura cat de repede) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Exista si societati de brokeraj care intermediaza tranzactii si pe bursele straine, cum ar fi cele americane (NASDAQ, FOREX), bursa londoneza, etc.

In partea a doua voi vorbi mai mult despre companiile listate la bursa, pretul actiunilor, modalitati efective de a tranzactiona. Intre timp daca doriti sa contactati o companie de brokeraj va dau adresele web a catorva dintre cele mai mari: SSIF Broker Cluj http://www.ssifbroker.ro/ , Vanguard S.A. http://www.vanguard.ro/ , Intercapital Invest http://www.intercapital.ro/

March 27th, 2006 1:30 pm

La bursa (BVB) se tranzactioneaza si drepturi de subscriere, nu numai actiuni si obligatiuni.

gabi
August 8th, 2012 9:04 am

Articolul este interesant si ma bucur ca, in sfarsit, incep sa apara astfel de informatii in mass media.
Deoarece sunt necesare astfel de materiale va rugam sa continuati prin detaliere, deoarece avem tineri care sunt f interesati de acest subiect.
va multumim de articol si speram sa continuati

Mult succes

*Nume
*Email
Website
Comentariu