Broker, tranzactii record inainte de data de inregistrare

Ieri a fost ultima zi in care cei care doreau sa participe la marirea de capital Broker Cluj au mai putut cumpara actiuni “vechi”. Titlurile companiei au fost ieri cele mai tranzactionate, rulajul fiind de aproximativ 2,4 milioane de euro, iar pretul atingand 4,22 lei pe actiune.

Cei care detineau actiuni ieri dupa inchiderea bursei vor avea dreptul de a participa la marirea de capital, primind 43 de actiuni gratuite la fiecare 100 de actiuni detinute si in plus avand posibilitatea de a mai achizitiona inca 20 de actiuni la fiecare 100 detinute la un pret special de 0,75 lei/actiune. Astazi pretul actiunilor va fi lasat liber, fara limita de variatie de 15%, el fiind asteptat sa atinga o valoare apropiata celei teoretice de 2,84 lei/actiune.

August 23rd, 2007 8:38 pm

Nu inteleg ce smecheie pe termen scurt au facut cei care s-au inghesuit ( pe ultimii metri) sa cumpere actiuni Broker daca azi , 23 august , acestea si-au pierdut 32% din valoare…

August 23rd, 2007 11:14 pm

Pai pe termen scurt nici o smecherie … insa dupa cum s-a demonstrat pana acum la BRK si TLV (care procedeaza la fel) pe termen lung strategia asta aduce profituri bune. De exemplu dupa splitare anu asta TLV a ajuns la 7000 si ceva si acum e 9150

August 24th, 2007 4:48 am

Cand a fost splitarea TVL si ce inseamna TVL?

August 24th, 2007 4:57 am

TLV - Banca Transilvania. Prin aprilie s-a efectuat marirea de capital si de-atunci actiunea a crescut neasteptat de bine. Si scenariul asta se repeta de cativa ani buni - marire de capital, dupa care actiunea recupereaza foarte rapid si tinde spre valoarea dinainte de splitare. Si la fel se intampla si la BRK. Eu am BRK si TLV de 3 ani de zile si pot sa zic ca au fost cele mai bune actiuni pe care le-am avut pana acum (impreuna cu SIF-urile).

August 25th, 2007 9:10 pm

Deci se pare ca inainte de splitari e mai rentabil sa vinzi ce detii, sa platesti impozitul aferent profitului si dupa aceea sa reinvestesti in actiunile respective in prima zi dupa inchiderea splitarii? In acest caz de ce a fost asa inghesuiala pe ultimul metru inainte de splitare?! Sa inteleg ca profanii au retinut din presa ca detinatorii pot cumpara f ieftin noi actiuni si brokerii nu le-au adus la cunostinta ce s-a intamplat in anii trecuti?

August 25th, 2007 9:38 pm

Nu e cea mai buna metoda … sa platesti 16% pe profit impozit mai ales daca e mare nu e o idee prea buna. Si nu e sigur ca vei putea cumpara la un pret bun in prima zi … de exemplu Broker din prima zi a fost peste valoarea “matematica”. Cel mai sigur e sa stai cu actiunile si sa nu-ti bati capul cu impozite :) Eu asa fac. Cei care se ingramadesc sa cumpere cumpara pentru ca stiu ca va fi rentabil … chiar daca ar putea fi mai rentabil daca ar cumpara dupa splitare (desi nu sunt sigur)

August 26th, 2007 5:21 am

Am sarit propozitia din textul tau initial, cea cu cele 43 actiuni gratuite care revin gratuit fiecarui lot de 100 actiuni Broker detinute inainte de splitare… si acum realizez de ce s-au inghesuit cumparatorii chiar inainte de splitare.

August 27th, 2007 12:35 am

Nu intotdeauna e cel mai rentabil sa cumperi exact inainte de splitare … cateodata poate fi mai rentabil sa cumperi imediat dupa splitare. Depinde de foarte multi factori, mai ales la ce pret reusesti sa prinzi actiunile dupa splitare (pentru ca pretul este o vreme oscilant). Un factor de care trebuie tinut cont este chiar si faptul ca pana intra actiunile noi trec cateva luni, timp in care anumite sume sunt “blocate” - insa pentru investitorii pe termen mediu si lung acest lucru nu este o problema.

August 27th, 2007 3:55 am

Am facut un calcul pentru cineva care a cumparat inainte de splitare si mi-a rezultat un Return on Investment de 10,5% intr-o singura saptamana pentru investitorul care a beneficiat de actiunile primite gratuit si de achizitia cu numai 0,75 lei/actiune, ceea ce e …excelent.

kanada
September 7th, 2007 10:52 pm

am vandut apartamentul si as vrea sa-mi investesc in actiuni…dar cum sa fac…habar nu am….invatati-ma va rog si pe mine sau ce carti ar trebuie sa citesc…este vb de 2mld si nu prea am cum sa ma bag pe imobiliare caci crestere nu mai este asa spectaculoasa astept si va multumesc
doru.bancila@email.ro

September 8th, 2007 5:51 pm

Trebuie sa intelegeti ca orice investitie are un anumit grad de risc, iar o investitie pe bursa are un risc ridicat (mai ridicat decat in imobiliare). Daca urmariti o crestere spectaculoasa trebuie sa va asumati riscuri mai mari - ceea ce eu nu va recomand. Sigur ca sunt actiuni care cresc spectaculos, chiar si cu 1000% pe an, insa aceste actiuni sunt de obicei ale unor companii putin cunoscute unde un anunt al unei investitii noi poate sa declanseze cresteri foarte mari, la fel cum un anunt al “ratarii” unei privatizari sau tranzactii poate prabusi actiunile.
Un mod intelept si prudent de a investi pe bursa este de a construi un portofoliu de actiuni format din mai multe tipuri de actiuni, a unor companii bine cunoscute. De obicei 4-5 tipuri de actiuni sunt suficiente, in pachete de valori apropiate, iar companiile preferabil sa fie din domenii diferite. Un exemplu de a investi 200.000 de RON pe bursa ar fi sa zicem impartirea in 5 parti a banilor (sau chiar mai multe fiind o suma destul de mare) si sa cumparati 5 pachete de actiuni de aproximativ 40.000 RON fiecare din domenii cum ar fi cel bancar, petrolier, turistic, industrial (pot fi mai multe tipuri de industrii dar preferabil sa fie diferite - de exemplu alimentara, textila, constructii, piese auto, etc), servicii financiare. La o asemenea suma cel mai bine este sa cereti sfatul unui broker inainte de a investi. Personal daca as investi suma aceasta pe bursa si nu as avea suficienta experienta incat sa imi pot asuma riscuri ridicate as cumpara de o parte din bani obligatiuni, care aduc un randament sigur de 9-10-11%, iar de restul actiuni recomandate de broker sau a unor companii cunoscute cu un istoric bun la bursa. Este important sa nu urmariti cresteri spectaculoase pentru ca acestea sunt greu de realizat si sa urmariti o crestere realista (30% pe an este o crestere realista si realizabila pe bursa un un grad de risc mic-mediu).

Iar ca o observatie personala, cred ca si piata imobiliara are inca suficiente resurse de crestere (poate insa mai mult cu orientare catre terenuri decat spre apartamente). Oricum trebuie sa fiti impacat cu decizia finala de investitie, pentru ca si brokerii pot gresi - daca ar sti exact care actiuni vor creste spectaculos ar fi toti miliardari :)

din ovidiu
October 28th, 2007 7:02 pm

cum fac sa cumpar actiuni la bursa??

andrei tanasescu
June 23rd, 2009 10:34 am

vind 114 actiuni banca tiriac

*Nume
*Email
Website
Comentariu