Bilantul primei luni de bursa

Luna ianuarie a fost destul de agitata pe bursa, insa randamentele au fost pana la urma destul de bune. Prima zi de tranzactionare a adus cresteri spectaculoase, in special pe SIF-uri, insa acestea au pierdut apoi incet aproape toata cresterea initiala, terminand luna cu un plus totusi de 1,3% (pe indicele BET-FI).

In schimb indicele BET a avut o crestere mult mai buna, de aproximativ 9%, mai mult decat cea mai buna dobanda bancara pe un an de zile. Motoarele principale de crestere ale indicilor BVB au fost Rompetrol Rafinare si BRD, care au avut cresteri de 22% respectiv 16,2%, insa si alte actiuni foarte lichide au avut cresteri bune de exemplu 7% in cazul Petrom si 6% Banca Transilvania. Dintre celelalte actiuni lichide s-a remarcat Broker Cluj cu o apreciere de aproape 16%.

Cresteri semnificative au avut o serie de actiuni de pe piata RASDAQ, cum ar fi cele ale VAE Apcarom, producator de echipamente pentru caile ferate, care au crescut cu 60% sau ale producatorului de material rulant Remarul Cluj-Napoca cu o crestere de 57%. Luat pe domenii de activitate cresteri bune au avut firmele din domeniul constructiilor (30-40%) sau al productiei de lactate (26-34%). Piata Rasdaq a fost tot timpul mai volatila, fiind inregistrate si cresteri spectaculoase dar si scaderi pe masura. Totusi investitorii par tot mai interesati de actiuni mai putin lichide, fiind in cautare de noi oportunitati.

*Nume
*Email
Website
Comentariu