Actiunile SSIF ating noi maxime

Actiunile companiilor de investitii financiare (SIF-uri) si ale singurei companii de intermediere financiara listata la BVB (Broker Cluj) au atins ieri noi recorduri. Daca la SIF-uri motivatia principala pare a fi finalizarea privatizarii BCR, la care cele 5 SIF-uri detin impreuna peste 30%, cotatiile Broker Cluj (BRK) au atins valori maxime pe fondul anuntarii rezultatelor financiare pe primele noua luni, semnificativ mai bune decat cele anuntate pe primele opt luni. Practic intr-o singura luna Broker Cluj a reusit sa creasca profitul cu 34% (fata de primele opt luni) pana la 3,7 milioane de euro, cu 12% mai mult decat in aceiasi perioada a anului trecut.

In medie, cresterea de ieri pentru titlurile SIF si BRK s-a situat intre 1,3 si 2,2%, suficient cat sa se atinga noi maxime, acest lucru venind dupa o perioada de crestere care a inceput dupa anuntarea aderarii la UE la 1 ianuarie 2007. Odata cu atingerea unui nou record pentru BET-FI (indicele bursier care reflecta evolutia SIF-urilor) brokerii se asteapta ca tendinta sa continue intrucat trecerea anumitor praguri psihologice este insotita de obicei de tendinte de crestere.

Si alte actiuni importante au inregistrat cresteri ieri, de exemplu titlurile Petrom care au crescut cu 3,3%. Analizele facute pe pietele bursiere din Ungaria, Polonia si Cehia au aratat ca acestea au inregistrat o perioada sustinuta de crestere atat valoric cat si ca volum al tranzactiilor in anul anterior aderarii precum si in primii doi ani dupa aderare.

October 18th, 2006 6:42 pm

Actiunile SSIF Broker au fost intodeauna un magnet pentru mine. Este unul din putinele SSIF-uri la care daca decizi sa cumperi actiuni defapt cumperi implicit cote si din portofoliul personal al SSIF Broker. Sau cu alte cuvinte investitia exclusiva in actiunile lor tine perfect loc de bataia de cap de a investi pluridirectional si a urmari un portofoliu propriu de 4-5 societati asa cum cer practicile prudentiale in domeniu.
In curand imi fac si eu o rubrica de Investitii pe blog. Poti fi orice dar daca nu esti si investitor…esti incomplet.

October 31st, 2006 5:36 pm

1. Nu sunt de acord cu prima propozitie : “Actiunile companiilor de intermediere financiara ( SIF-uri si Broker Cluj)…” Nu e corect. Ce intermediaza SIF-urile ?

2. HRISANT > pentru acelasi sentiment placut, poti cumpara de exemplu si XFOA, nu ?

3. FELICITARI AUTORULUI BLOGULUI ! (poate trebuia sa pun asta la nr.1…;)

October 31st, 2006 6:23 pm

Corect, SIF vine de la Societate de Investitii Financiare si nu de la intermediere. Totusi profilul e cam acelasi, adica investesc niste bani in diverse actiuni, chiar daca SIF-urile nu fac acest lucru si cu banii clientilor (Broker Cluj face profit mai mare din investitii financiare decat din intermedieri). Ar fi fost mai corect sa zic Societatile de investitii financiare desi asta nu acoperea complet si domeniul Broker Cluj.

Am corectat articolul. Multumesc de felicitari.

Si mie imi plac actiunile SIF si SSIF Broker pentru ca au in portofoliu o gramada de societati interesante - de fapt cam in asta am plasati cea mai mare parte a banilor

October 31st, 2006 9:23 pm

Intrebare pt Stefan:
Ce se intelege prin XFOA ?

October 31st, 2006 9:53 pm

XFOA este simbolul pentru Fondul Oamenilor de Afaceri si este listat pe Rasdaq (nu stiam nici eu dar am cautat pe Google :) )

November 1st, 2006 5:41 am

Cred ca Stefan a glumit cand a recomandat un pui al SAFI :
‘Fondul Oamenilor de afaceri este un fond inchis cu capital de risc provenit din reorganizarea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA, referit adesea sub numele de SAFI), primul fond mutual din Romania (infiintat in 1993). Desi a inregistrat evolutii si rezultate spectaculoase in primii ani de functionare, in anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave (ce au culimnat cu suspendarea rascumpararilor titlurilor), probleme ce au fost determinate in principal de politici de investitie neadecvate si insuficienta reglementare a pietei.’

Traian
November 19th, 2006 8:29 pm

Mi se par cam multe nebuloase pentru cineva care, imi pare rau ca o spun, nu cunoaste cateva lucruri esentiale despre bursa si piata de capital si apoi incearca sa se justifice inutil pentru aceste lacune.

Daca dorim sa-i invatam pe altii sau cel putin sa ne facem cunoscuti intr-un domeniu anume ar trebui ca noi insine sa cunoastem bine acel domeniu.

Privind puiul lui SAFI sau poate altul al lui FNI-FNA cand este vb de bursa lucrurile nu sunt similare cu existenta unor foste fonduri mutuale cu atat mai mult al unor fonduri de investitii directe deoarce BVB este o piata reglementata, cu transparenta si prin controlul care se face de catre CNVM este mai putin probabil sa se ajunga la cele spuse de Hrisant.

Fara a deranja prea mult poate cine este interesat cu adevarat de bursa doreste sa acceseze blogul bursier …..
www.bursierul.ro/traian

Cu sinceritate si fara suparare

Dan Chiriac
November 19th, 2006 8:46 pm

Nu am inteles exact la ce nebuloase te referi (si la cine). Daca te referi la mine si la faptul ca am denumit Societati de intermediere inclusiv si SIF-urile, aia a fost o scapare pe care mi-am corectat-o. Eu am actiuni SIF din 1995 si stiu foarte bine cu ce se ocupa si ce portofoliu au. Sper totusi ca nu te refereai la mine. Oricum daca observi eu nu ma hazardez de obicei sa dau sfaturi de ce trebuie vandut si cumparat la bursa, ci pur si simplu prezint niste stiri interesante la care cateodata le adaug cateva comentarii personale. Cateodata mai scap si cate o greseala … asta e

naibody
December 17th, 2008 8:59 am

Pe piata de capital din Romania exista, la ora aceasta, contracte de intermediere financiara lovite de nulitate absoluta.

Cele mai multe SSIF-uri eludeaza legile incidente si drept urmare, clientii acestora pot cere, oricand, in justitie, constatarea nulitatii absolute a contractelor de intermediere. S-ar putea adresa si CNVM cu plangeri in acest sens, dar aceasta institutie eludeaza ea insasi legile, asa ca o atare sesizare ar fi o pierdere de vreme.
Personal m-am adresat CNVM cu o astfel de cerere si am primit niste raspunsuri naucitoare, din partea a doua directii - SUPRAVEGHERE - respectiv CONTENCIOS, contradictorii dar si nelegale. Dovada o constituie raspunsurile primite de mine de la CNVM.
Am acte care dovedesc, in plus, ca problema contractelor pe piata de capital este una cronica si ca, desi au avut un plan de control pe 2006 si pe aceasta problema, nu au facut nimic, nu au luat nici o masura, nu au intreprins nici un control si drept urmare, contractele contin, in continuare, clauze ilegale.
Acele contracte care nu sunt lovite de nulitate absoluta, conf. art.118 din R12/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 118

(1) Sub sancţiunea nulităţii contractului, S.S.I.F. va comunica investitorilor în totalitate, termenii şi condiţiile contractuale, precum şi informaţiile prevăzute de art. 81 şi art. 113 lit. a), în scris, pe suport de hârtie sau pe orice suport durabil disponibil sau accesibil investitorului, în timp util, înainte ca acesta să aibă obligaţii rezultate prin semnarea unui contract la distanţă sau acceptării unei oferte de prestare a unui serviciu de investiţii financiare la distanţă.

In consecinta, SSIF era obligat:

· Sa comunice informatiile prevăzute de art. 81 şi art. 113 lit. a);

· Sa comunice aceste informatii in scris sau pe orice suport durabil;

· Sa comunice aceste informatii in timp util, inainte de semnarea contractul de intermediere;

Iata si prevederile legale, stipulate in art.81 din R12/2004:

Art. 81

(1) înaintea semnării contractului şi a cererii de deschidere de cont, S.S.I.F. va înmâna clientului sau potenţialului client un document de prezentare scris într-o formă uşor de înţeles, astfel încât acesta să fie în măsură să înţeleagă natura şi riscurile serviciilor de investiţii financiare şi a specificităţii instrumentului financiar care este oferit şi, în consecinţă, să ia decizii investiţionale în cunoştinţă de cauză.

(2) Documentul de prezentare menţionat la alin. (1) va cuprinde informaţii adecvate cu privire la cel puţin următoarele:

j) informaţii cu privire la existenţa compartimentului de control intern, a reprezentantului acestuia şi a posibilităţii transmiterii eventualelor reclamaţii;

k) elementele minime necesare derulării tranzacţiilor cu instrumente financiare, inclusiv constituirea marjelor, fondurilor de garantare etc, dacă este cazul.

(3) Informaţiile cuprinse în documentul de prezentare pot fi înregistrate în cadrul unui formular standard.

In consecinta, SSIF era obligat:

· Sa inmaneze un document de prezentare;

· Sa inmaneze documentul inainte de semnarea contractului de intermediere si inainte de semnarea cererii de deschidere de cont;
Documentul trebuia sa contina informatii cu privire la existenta compartimentului de control intern, a reprezentantului acestuia si a posibilitatii transmiterii de reclamatii, elemente privind constituirea marjelor.

Oricine are un astfel de contract, in absenta documentului de prezentare cerut de lege, poate cere anularea acestuia si restituirea banilor cu care a tranzactionat in baza lui.

*Nume
*Email
Website
Comentariu