A inceput subscrierea Transgaz

In perioada 26 noiembrie - 7 decembrie 2007 investitorii au posibilitatea de a subscrie in cadrul ofertei publice initiale a Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz Medias. Aceasta este cea mai mare oferta publica initiala de pana acum de la BVB, in valoare totala de 225,96 milioane de RON, adica a unui numar de 1.177.384 actiuni la un pret de 191,92 lei/actiune. Numarul de actiuni oferite reprezinta 10% din capitalul social post-oferta al companiei, compania avand o capitalizare de 2,26 miliarde RON la pretul de subscriere.

Transgaz este singura companie din Romania care detine licenta pentru a transporta gaze naturale. Marja de profit a companiei este buna, fiind in ultimii ani intre 16 si 21%. Indicele PER pentru 2006 este de 13.9 iar cel estimat pentru 2007 de 14.5 (desi rezultatele pe prima parte a anului sugereaza posibilitatea unui profit mai bun decat cel estimat). Nivelul activelor este de 2,9 miliarde RON, peste capitalizarea la pret de subscriere.

Subscrierile se impart in doua categorii: investitori mari, de peste 500.000 de lei, care vor putea subscrie 60% din numarul total de actiuni, si investitori mici, intre 2.000 si 500.000 lei care vor putea subscrie 40% din numarul total de actiuni. In cazul suprasubscrierii, actiunile vor fi alocate dupa metoda pro-rata. In cazul (foarte putin probabil) in care nu se subscriu minim 90% din actiuni oferta va fi retrasa si banii returnati investitorilor. Actionarii curenti ai companiei sunt Ministerul Economiei si Finantelor cu 85.01% si Fondul Proprietatea cu 14.99%.

Recomandarea majoritatii brokerilor este de subscriere, asteptandu-se ca in momentul listarii (probabil 3-4 luni de la terminarea ofertei) pretul sa creasca cu 35-50%. Un argument in plus este si faptul ca in premiera vor exista drepturi de alocare care vor putea fi tranzactionate pe bursa inainte de listarea efectiva a companiei (fiecare actionar va primi un drept de alocare pentru fiecare actiune pe care il va putea tranzactiona inainte de listare). Deasemenea, majoritatea brokerilor asteapta o suprasubscriere masiva (chiar si de 1000%) de aceea ar fi bine sa aveti pregatiti mai multi bani decat intentionati sa investiti pentru a putea “prinde” cat mai multe actiuni (eventual puteti urmari cum evolueaza subscrierile si sa subscrieti doar spre sfarsitul ofertei). In caz de suprasubscriere, banii platiti in plus va vor fi returnati dupa terminarea ofertei publice.

*Nume
*Email
Website
Comentariu