Se scumpesc imobilele?

Miscarea BNR de a lasa bancilor putere mai mare de decizie la acordarea creditelor (in special legat de stabilirea avansului minim si a cuantumului maxim al ratei lunare raportata la venituri) ar putea avea efecte si asupra pietei imobiliare. Si asta pentru ca lasand libertate mai mare bancilor, acestea vor putea acorda credite mai mari decat pana acum, iar cei care nu isi cumparau un imobil pentru ca nu aveau inca avansul de 25% s-ar putea trezi brusc ca nu mai au nevoie de un avans asa de mare (si ca pot lua credit mai repede decat credeau). In concluzie, piata imobiliara se va trezi cu un surplus de bani si cumparatori, iar acest lucru ar putea duce in viitorul apropiat la cresteri de preturi (pentru ca o crestere a ofertei de imobile se poate realiza doar in timp, iar cand cererea e mai mare ca oferta si mai exista si un surplus de bani, cresterea preturilor e aproape sigura).

Sunt multi factori care trebuie luati in calcul, in primul rand trebuie vazut cat timp le va lua bancilor sa reactioneze la decizia BNR si sa vina cu noi politici la credite. Apoi e importanta reactia pietei imobiliare, a firmelor de constructii, etc. Cel mai probabil e ca decizia BNR va duce prima data la o crestere a cererii de imobile si apoi in etapa a doua si o crestere a ofertei de imobile (reactia firmelor de constructii va fi mai lenta din cauza timpului necesar pentru a construi). Deci personal ma astept ca odata ce bancile vor incepe sa aplice noua politica de creditare sa aiba loc o crestere a preturilor (greu de spus cat de mult, nu cred ca foarte mult totusi pentru ca preturile sunt deja destul de mari), iar apoi pe masura ce firmele de constructii vor termina noi imobile si oferta va creste sa aiba loc poate chiar o scadere a preturilor (depinde de reactia din domeniu constructiilor - se stie ca forta de munca este o problema).

Nu stiu cat de multe doamne si domnisoare sunt interesate de tematica acestui blog (am o banuiala ca in domeniul “bursa, banci, investitii, afaceri” barbatii sunt cei mai multi interesati de subiect), dar celor care ma citesc le urez “La Multi Ani!” cu ocazia zilei de 8 Martie si o primavara cat mai frumoasa (a se intelege “verde” pentru cei/cele care tranzactioneaza pe pietele de capital).

Vali
March 14th, 2007 10:16 am

Salut, referitor la tema propusa de tine, nu cred ca scumpirile vor fi prea mari, deoarece eu vad urmatoarele aspecte: cei care au venit mic, mediu (zic eu pana in 1200 ron) oricum nu vor putea lua mai mult decat pana acum - ei fiind cei mai interesati de apartamentele ieftine (garsoniere, o camera); cei cu venit mare (2000-3000 ron) vor putea lua ceva mai mult credit , se pot indatora mai mult, dar ei vor majoritatea apartamente de 2-3 camere sau case, care oricum erau destul de scumpe - totodata pot spune din proprie experienta ca nu sunt multi dispusi sa “arunce” 40 000 euro pentru “privilegiul” de a sta intr-o garsoniera intr-o zona saraca; cei cu venit foarte mare oricum tintesc alta clasa de imobile 3-4 camere sau vile, iar aici oferta e foarte bogata, nu se va scumpi aproape de loc. In maxim 2-3 ani cand se va construi destul, cei care au multe imobile de inchiriat se vor trezi ca nu mai au chiriasi dispusi sa plateasca f mult , vor vedea amortizarea investitiei compromisa de chiria mica obtinuta, vor vrea sa vanda imobilele la pret bun, si e foarte posibil sa inceapa un val de vanzari, ce va reduce in sfarsit preturile incredibil de nesimtite ale apartamentelor ceausiste… (de banii aia cumperi lejer un apartament in Spania pe malul marii, cu confort decent)…

March 14th, 2007 4:24 pm

Am prieteni destul de multi care se incadreaza la categoria venit mare spusa de tine (2000-3000 RON, desi eu le-as zice venituri medii) si chiar destui care au mai mult de atat. Asta nu inseamna ca isi cumpara apartamente mai mari sau case. Majoritatea si-au luat o camera sau doua, nici unul dintre ei nu are mai mult de doua camere. In primul rand pentru ca nu au nevoie de mai mult momentan. Cand incerci sa iei un apartament chiar si mai mic intr-un oras de “top”, constati ca 2000 de RON e un salariu mic, mai ales daca nu ai un avans serios. Rata la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani depaseste in general 300 de euro, adica 1000 de RON. Pana acum, cei care aveau 2000 de RON venituri lunare nu puteau lua 40.000 de euro credit si din cauza asta majoritatea au asteptat. Acum vor putea lua, ceea ce va aduce un flux de cumparatori, deci automat o crestere a preturilor. Iar majoritatea celor care au 3000 RON venit lunar vor lua tot credite in jur de 40.000-50.000 de euro, adica pentru aceleasi categorii de apartamente (In Cluj-Napoca un apartament cu 2 camere confort 1 e pe la 60.000 de euro, si are suprafata destul de mica, iar unul de o camera - apartament, nu garsioniera - ajunge usor in 50.000 daca e zona buna - si aici vorbesc de blocurile “comuniste”). Nu stiu cum e in alte orase, dar aici cererea e foarte mare si de chirii si de apartamente si nu va scadea in curand. Iar daca cei cu venituri medii vor incepe sa-si permita credite mai mari, va incepe “nebunia”. Deci, continui sa cred ca preturile vor creste … doar ca n-am nici o idee cat de mult. Nici chiriile nu cred ca vor scadea n Cluj degraba … de ani de zile e o singura directie: in sus. Iar numarul de studenti si a celor care se stabilesc aici e tot mai mare, de construit se construieste incet si de multe ori departe de centru … Va mai dura multi ani aici pana cand oferta va depasi cererea. Iar preturile din Spania de la malul marii nu au nici o relevanta. Si in Romania iti cumperi apartamente mai ieftine la malul marii decat in orasele mari (mai putin in Constanta care se incadreaza si el la categoria oras mare in primul rand si apoi ca si oras la malul marii). Iar cand muncitorii nostri sunt plecati si firmele de constructii nu au cu cine lucra (sau trebuie sa dea salarii foarte mari) nu prea vad cum preturile constructiilor noi sa fie mai mici ca a celor vechi (doar daca sunt la marginea orasului).

*Nume
*Email
Website
Comentariu