Romexterra Bank ofera 9,1% la depozitele pe 24 de luni

Romexterra Bank a majorat de curand dobanzile la depozite, acestea fiind printre cele mai mari de pe piata. In timp ce pentru depozitele la termen de 9 si 12 luni in lei se ofera 8,1%, iata ca exista si o oferta interesanta pentru depozitele de durata mai indelungata, de 24 de luni, si anume o dobanda de 9,1%. Aceasta dobanda nu este fixa insa si probabil ca nu va ramane la valoarea de 9,1% pe intreaga durata a depozitului, ci este calculata ca fiind cu un procent mai mare decat dobanda la depozitele la termen de 12 luni, care este ajustata periodic in functie de evolutiile de pe piata bancara.

Suma minima necesara constituirii unui astfel de depozit, denumit Atractiv 24, este de 1.000 RON, iar dobanda nu este pierduta nici in cazul in care banii sunt scosi mai repede (in schimb este perceput un comision mai mare de retragere, care variaza in functie de cat de repede sunt retrasi banii intre 0,2% - dupa 24 de luni -  si 2% in primele 3 luni). Deschiderea de cont este taxata cu 2.5 RON.

O alta optiune interesanta si care permite accesul la bani oricand fara pierderea dobanzii este depozitul Acumulare, care are un termen de 12 luni insa dobanda se calculeaza zilnic - practic este ca si un cont curent (depozit de tip revolving). Dobanda oferita la acest depozit este de 6,5% pentru sumele de peste 2.000 de RON si 3% pentru sumele intre 500 si 2000 de RON. Comisionul de retragere este intre 0,35 si 0,5% (pentru a avea 0.35% trebuie sa anuntati cu 4 zile inainte ca doriti sa retrageti bani).

Este foarte bine ca bancile ofera tot mai des depozite cu facilitati de cont curent, adica dobanzi decente dar si posibilitatea retragerii banilor fara a se astepta pana la sfarsitul perioadei de depozitare. Personal dintre aceste tipuri de conturi prefer contul Cont’ROL de la ING Bank care are asociat un card Visa Electron si care ofera 6,85% dobanda pentru sumele de peste 700 RON, iar comisionul de retragere este 0,2% sau 0% in cazul in care faceti plati direct cu cardul. Daca insa probabilitatea de a avea nevoie de bani urgent in urmatoarele 24 de luni este scazuta, depozitul Romexterra cu dobanda de 9,1% este o optiune mai mult decat interesanta.

Si inainte de a incheia vreau sa spun urmatoarele: am auzit la multi ideea ca intrucat bancile abia ofera o dobanda comparativa cu rata inflatiei nu merita sa depuneti bani la banca. Este adevarat ca la final dobanda reala oferita (dupa ce se mai scad eventuale comisioane si impozite) este comparativa cu rata inflatiei (cateodata chiar mai mica), insa daca tineti banii acasa nu veti obtine nici macar cei 6-9% si veti fi si expusi furtului sau distrugerii banilor intr-un incendiu. Iar depozitele bancare sunt garantate de catre stat in limita unei sume de 15.000 de euro (20.000 de euro de la 1 ianuarie 2007) deci sunteti protejati in fata unui eventual faliment al bancii.

*Nume
*Email
Website
Comentariu