Primul credit cu avans zero

Alphabank a primit avizul BNR de a incepe sa acorde credite imobiliare fara avans incepand cu saptamana viitoare. Insa pentru a putea fi acordate credite cu avans zero trebuiesc indeplinite conditii speciale, adica valoarea de piata a imobilului trebuie sa fie mai mare decat valoarea creditului.

Pentru creditele standard, valoarea avansului va fi de minim 15%, fata de 25% cat era pana acum. O alta modificare importanta este legata de gradul de indatorare maxim acceptat, care pana acum era de 30-35% din venituri (in functie de tipul de credit) si care acum este de 55-65% in functie de nivelul veniturilor (65% fiind pentru clientii cu venituri de peste 1.500 de euro lunar pe familie). Pentru a se stabili capacitatea de indatorare a unei familii se va scadea din veniturile lunare valoarea cosului lunar, care pentru o familie de trei persoane este de 735 lei, iar pentru o persoana singura este de 295 lei. Acest lucru dezavantajeaza familiile cu venituri mici, intrucat capacitatea de indatorare calculata va fi mica, deci si potentialul credit va fi mic.

Conditiile de creditare vor fi diferite de la banca la banca, fiecare banca trebuind sa negocieze conditiile cu BNR. O serie de alte banci se afla in negocieri cu BNR pentru obtinerea avizelor necesare lansarii de credite cu conditii mai lejere de acordare decat vechile norme BNR.

Ionut S
June 12th, 2007 11:10 am

Este scris

valoarea de piata a imobilului trebuie sa fie mai mare decat valoarea creditului.

Este exact praf in ochi. Daca reusesc sa evaluez un imobil la o valoare mai mare decat pretul lui de vanzare orice banca imi va da 75% din valoarea evaluata (poate ajunge si aici la 100% din valoare apartamentului si nu vad nici un avantaj sa ma duc la Alpha bank pentru acest motiv.

Deci mai astept sa apara niste oferte reale de micsorare a avansului pentru creditele ipotecare.

June 12th, 2007 9:27 pm

Ai dreptate, chestia cu avansul 0 e mai mult o poveste. Personal nu cred ca o sa se dea degraba credite imobiliare cu avans zero in conditii acceptabile (si sincer nici nu prea sunt deacord cu asa ceva, totusi un mic avans 10-15% ar trebui sa existe, macar cat sa vada banca ca ai fost in stare sa pui niste bani deoparte)

*Nume
*Email
Website
Comentariu