Overdraftul - credit ieftin si rapid

Unul dintre cele mai avantajoase credite bancare in acest moment este cel asociat cu o mare parte din cardurile de debit si anume descoperitul de cont sau overdraftul. In general, acest tip de credit este oferit pentru cardurile de debit pe care un angajat primeste salariul lunar (desi nu la toate bancile este obligatorie virarea salariului pe card). Firma angajatoare si/sau angajatul semneaza o conventie cu banca si dupa aproximativ 7 zile posesorul cardului poate ridica direct de la bancomat, in orice moment, un credit echivalent a cateva salarii nete (in general intre doua si sase salarii), returnabil in general intr-o perioada de un an de zile, toate acestea in conditiile in care formalitatile sunt mai reduse decat in cazul unui credit obisnuit.

Astfel, comparativ cu formalitatile de obtinere a unui card de credit, timpul de asteptare este semnificativ mai mic, iar numarul de taxe si formulare este deasemenea mult mai scazut (exista carduri de credit care se emit dupa cateva luni!?!). In schimb, obtinerea unui card de debit este o operatiune simpla, presupunand completarea unui formular si achitarea unei taxe de emitere modice (exista si carduri care nu au taxa de emitere), cardul solicitat fiind obtinut in cateva zile.
 
Insa cel mai mare avantaj al cardurilor de debit cu overdraft este costul creditului, dobanda perceputa de banca pentru banii luati credit fiind de multe ori cu cateva puncte bune procentuale mai mica decat la cardurile de credit, iar comisioanele de retragere, administrare a cardului, etc sunt nesemnificative (in general intre 0 si 0.2% comisioane de retragere pentru cardurile de debit si intre 0.5-1% pentru cardurile de credit - in conditiile in care un credit de nevoi personale poate avea comison de acordare de aproximativ 5%!). Este drept insa ca un card de credit are in general o perioada de gratie (in care nu se percepe dobanda), deci daca aveti nevoie de credite pentru 30-55 de zile varianta mai avantajoasa este cardul de credit.

La ora actuala se pare ca cea mai mica dobanda la overdraft este la CEC, 11% pe an. Aici conditia este ca firma la care clientul lucreaza sa aiba un acord semnat cu CEC-ul, iar perioada de rambursare a banilor este nelimitata cat timp clientul este angajat (este suficient sa se plateasca periodic dobanda la credit, banii luati credit nu trebuie returnati intr-o anumita perioada).

In schimb, BCR ofera cel mai mare plafon: 6 salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 de euro. Ambele banci solicita ca salariul sa fie virat de angajator in contul lor. Insa, dupa cum ziceam, exista si banci care nu solicita acest lucru, insa plafoanele sunt mai mici. De exemplu Volksbank si BRD nu impun ca salariul sa fie virat pe card, insa au un plafon de doar doua salarii nete.

Daca aveti nevoie de un credit echivalent a cateva salarii pentru o perioada de aproximativ un an de zile, puteti lua in considerare cu incredere overdraftul - veti avea costuri mai mici ca la alte tipuri de credite si formalitati mai putine.

dinu stela
February 5th, 2009 6:35 pm

As dori sa stiu ce acte sunt necesare pt.obtinerea unui card de debit in conditia in care sunt pensionara.Multumesc

February 5th, 2009 6:46 pm

In general pentru obtinerea unui card de debit nu e nevoie de altceva decat de un buletin. Daca insa doriti sa aveti si posibilitatea de overdraft (descoperire de cont) atunci in general trebuie sa duceti si niste documente care sa justifice ce fel de venituri aveti (daca pensia va fi virata pe acel card atunci probabil va fi mult mai usor de obtinut o descoperire de cont). Cel mai sigur e sa va adresati direct unei banci.

*Nume
*Email
Website
Comentariu