Erste a preluat majoritatea actiunilor BCR ale angajatilor

Din cei aproximativ 13.000 de angajati sau fosti angajati detinatori de actiuni BCR doar in jur de 800 au preferat sa pastreze actiunile BCR. Restul au vandut actiunile la un pret de 6.5 euro sau au preschimbat actiunile in actiuni Erste Bank (unii vanzand o parte inapoi bancii la 7.65 euro pe actiune).

Este greu de zis care dintre ei au facut o afacere mai buna, cei care au pastrat actiunile BCR avand optiunea de a le vinde la orice moment oricarei persoane interesate si putand obtine teoretic un pret superior celui oferit de Erste Bank (se pare ca exista persoane care au reusit sa vanda actiunile direct unor investitori la preturi de 10 euro si chiar peste). O alta optiune pentru cei care au pastrat actiunile BCR este sa astepte listarea la bursa, care ar putea veni in urmatorii 3 ani daca intre timp nu se va anula decizia de a intra pe bursa. Chiar si pastrarea pentru un termen nedefinit este o optiune interesanta intrucat dividendele BCR nu sunt de neglijat (iar profitul estimat pentru urmatorii ani este foarte bun).

La ora actuala Erste Bank detine 69,1% din BCR, doar 5,9 procente despartindu-i de controlul complet al bancii. Daca oricare dintre cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) va vinde catre Erste Bank actiunile BCR detinute, Erste va reusi sa treaca de pragul de 75% necesar pentru a avea controlul asupra tuturor deciziilor (SIF-urile au intre 6 si 6,12% din BCR fiecare). Chiar daca SIF-urile nu vor dori sa-si vanda actiunile (pentru ca probabil nu ar avea in ce sa investeasca asa de multi bani la fel de eficient) se pare ca s-a ajuns la un acord intre anumite SIF-uri si BCR si ca acestea vor vota asa cum doreste Erste Bank la Adunarile Generale ale Actionarilor obtinand in schimb anumite facilitati si promisiuni.

Dintre angajatii care nu au pastrat actiunile BCR doua treimi au schimbat actiunile BCR cu actiuni Erste Bank la o cota de 6:1, iar cealalta treime au vandut actiunile BCR cu 6,5 euro/actiune. Cei care nu au revandut actiunile Erste Bank bancii (la pretul de 7,65 euro/actiune) par a fi momentan cei mai castigati intrucat o actiune Erste Bank era cotata ieri la 57,36 euro, adica din schimbul cu actiuni Erste rezulta o valoare teoretica de 9,56 euro pentru fiecare actiune BCR schimbata. Insa acestia trebuie sa astepte cel putin un an pentru a putea vinde actiunile Erste Bank, perioada in care pretul actiunilor Erste se poate schimba semnificativ (insa majoritatea analistilor estimeaza o crestere pana spre 62 de euro catre sfarsitul anului viitor). Intre timp este asteptata listarea Erste Bank la Bucuresti in urmatorul an (atentie, a nu se confunda cu listarea BCR - sunt doua lucruri diferite).

Oricare a fost decizia angajatilor, acestia au avut un profit urias de minim 2000% (minus eventualul impozit) intrucat in 2004 au cumparat actiunile cu 10.350 lei vechi/actiune.

MIA
December 21st, 2006 10:39 am

Da, este adevarat ca salariatii au semnat contractele de vanzare de actiuni, deci au fost promti s-au incadrat in termenul impus de Erste, dar.. Erste cand isi va respecta promisiunea de a alimenta conturile salariatilor cu banii din aceasta vanzare? s-a specificat in contract un termen si anume 22.12.2006, si daca acesta nu va fi termenul final? atunci ce pot face fostii actionari - vor trebui sa dea in judecata banca? aceasta banca care atunci cand ai un credit la ei te penalizeaza de la prima zi intarziere daca intarzii cu alimentarea contului? dar daca ei nu isi respecta termenul limita si il vor prelungi pana cand vor dori ei fara macar sa anunte? atunci noi ce sa facem sa-i actionam in judecata pentru nerespectarea contractului? pe noi cine ne va reprezenta in legatura cu acest lucru, unde trebuie sa ne adresam ca Erste nu-si respecta contractul semnat si salariatii care s-au bazat la sfarsit de an pe acesti bani se trezesc in prag de Craciun ca in cont au suma zero?

December 21st, 2006 1:54 pm

Nu e frumos ca nu au pus inca banii, dar totusi inca nu a expirat termenul limita. Ar fi urat din partea lor sa nu-l respecte. Tind sa cred ca ii vor pune in ultima zi, adica maine. Daca nici maine nu intra banii si aveti acte prin care s-au angajat ca ii pun pana maine, atunci va puteti gandi la alte masuri.

*Nume
*Email
Website
Comentariu